Julens faror för djuren i hemmet

20 DEC 2020
Skrivet av :

Julen är en härlig och spännande högtid för alla i familjen även för våra hundar och katter.

Foto: Jessica Lewis, Pexels

Men julen kan bli rena dödsfällan för våra sällskapsdjur.

Plötsligt dyker det upp nya föremål att smaka på och undersöka vilket kan få förödande konsekvenser.

När julen står för dörren är det dags att djursäkra ditt hem.

– Julen är något vi alla längtar till men även en tid då många djur utsätts för fara. Med rätt kunskap kan sådana olyckor undvikas, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare på Svenska Blå Stjärnan.

Här följer de sex vanligaste farorna man bör se upp med:

  1. Julgodis

Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hundar och katter. Vid för stora doser ger det rytmrubbningar i hjärtat och kan leda till plötslig död. Vanliga symptom är kräkning och diarré. Nötter kan fastna på sin väg ut genom tarmen och om nöten är stor kan den istället fastna i matstrupen och orsaka kvävning. Russin är mycket giftigt för hundar och katter. Några få russin kan leda till akut njursvikt, ibland med dödlig utgång.

  1. Julmat

Fet mat kan ge inflammation i bukspottkörteln. Det är en allvarlig sjukdom som i svåra fall kan leda till döden. Revbensspjäll och annat kött med ben kan leda till kräkningar och diarréer. Lök kan orsaka blodbrist med trötthet och nedsatt aptit som följd.

  1. Giftiga växter

Flera av våra traditionella julväxter är giftiga. Följande växter bör man vara uppmärksam på: Julros, mistel, julstjärna, amaryllis, hyacint, lilja och oleander.

  1. Levande ljus

En viftande hund- eller kattsvans kan lätt välta ett levande ljus och sätta fyr både på sig själv och på hemmet. Ställ ljusen utom räckhåll och lämna dem aldrig obevakade!

  1. Julgran

Julgranskulor kan bjuda in till lek med skärskador i nos och tassar som följd. Gödningsmedel eller liknande i granens vatten kan förgifta din katt. Katter brukar tycka att det är spännande att dricka ur nya ”vattenskålar”.

  1. Presentsnören och glitter

Ett presentsnöre eller julgransglitter kan vara lockande för en lekfull katt eller hund. Om snöret hamnar i tarmen kan det gå illa.

 

Läs om fler faror i vintertid på vår hemsida.

Text: Pressmeddelande Svenska Blå Stjärnan

Foto: Jessica Lewis, Pexels

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.