Covid-vaccination startar i mellandagarna

De första norrbottningarna kommer att få vaccin mot covid-19 i mellandagarna. Först ut är boende på några särskilda boenden i Boden.
I den första versionen av pressmeddelandet stod att vaccin kommer att ges till boende och personal på särskilda boenden. Vaccinet kommer bara att ges till de äldsta, det vill säga de boende.

I den första leveransen av vaccin får Region Norrbotten knappt 500 doser vaccin. De som riskerar att bli svårast sjuka är de som får vaccin först.

– Det innebär att några av våra äldsta invånare kommer att vaccineras nu i mellandagarna. Att vaccinationen sker i Boden beror på att det är en av orterna där smittspridningen är hög, säger Pia Näsvall, chefläkare inom Region Norrbotten.

Region Norrbotten kommer att ta kontakt med de som erbjuds vaccin. Man behöver inte kontakta vården för att få vaccinera sig.

– Många ringer sin hälsocentral och vill boka tid, men där är vi inte ännu. Vi kommer att återkomma med mer information när vi får mer vaccin. Hälsocentralerna har inte svar på de här frågorna just nu.

Mer vaccin beräknas komma till Norrbotten i januari. Alla norrbottningar som är över 18 år ska få möjlighet att vaccinera sig. Det kommer att ta ungefär ett halvår att få tillräckligt med vaccin för att det ska räcka till alla.

– Vi börjar med de äldsta, personer i riskgrupp och de som jobbar inom vård- och omsorg. Du som är lite yngre och är frisk i allmänhet får ha tålamod och vänta till senare i vår.

Pressmeddelande – Region Norrbotten

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.