Stor ökning av covid-19

16 NOV 2020
Skrivet av :

Belastningen på slutenvården har ökat kraftigt de senaste veckorna.

Kraftig ökning av covid-19-fall i Älvsbyns kommun och den näst störst ökningen av fall per 1000 invånare av kommunerna i Norrbotten.

Spridningen av covid-19 ökar kraftigt i Älvsbyns kommun. Förra veckan bekräftades 27 nya fall av covid-19.

  • Skärpning! Nu måste vi sköta oss. Vi måste begränsa kontakter till det nödvändigaste. Använd lokalhandelns erbjudande om hemleverans. Gå inte ut på byn bara för att få prata av er lite. Ring i stället. Sprita händer, håll avstånd till andra, stanna hemma om ni inte behöver ut. Om möjligt jobba hemifrån, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

I första vågen av smitta i våras blev kommunen inte drabbad på samma sätt som på andra ställen, men nu är det en tydlig samhällsspridning i Älvsbyns kommun.

  • Nu har vi försökt förebygga och förklara vikten av socialdistansering, handhygien och att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Jag förstår att man börjar vara less på detta, men om dessa regler följts bättre av alla hade vi inte haft det utbrott som vi nu är mitt inne i, säger Tomas Egmark.

Det totala antalet smittade de tidigare 33 veckorna sen pandemins start för åtta månader sedan är ungefär lika många som bara under en vecka nu, vecka 46.

  • Vi får dessutom fortlöpande uppgifter om personer som testar sig för covid-19 för att senare samma dag besöka affärer. Sluta upp med det! Har ni provtagit er ska ni stanna hemma, säger Tomas Egmark.

Älvsbyns kommun påminner om att alla ska ta del av och följa de skärpta allmänna råden för Norrbotten. De är exempelvis att undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som inte är nödvändiga. Avstå från att göra onödiga resor.

  • Så inga undanflykter för nu är det upp till oss att begränsa smittspridningen, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Tomas Egmark, kommunalråd Älvsbyns kommun. Foto: Peter Lundberg

 

Anpassningar på Älvsbyns gymnasium med anledning av Covid-19

För att minska smittspridning och kunna följa gällande allmänna råd från folkhälsomyndigheten, har Älvsbyns gymnasium beslutat om att de högskoleförberedande programmen (EK, NA, SA och TE) årskurs 2, 3 och 4 bedriver delar av sin undervisning via fjärrundervisning.

Källa: Älvsbyns Kommun

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.