Max 8 personer

Regeringen skärper reglerna för att stoppa coronasmittan – Gäller från 24 november och gäller i fyra veckor.

”- Gå inte på gym, ordna inga fester eller middagar”

Deltagargränsen för allmänna sammankomster sänks till åtta personer.
– Den här åtgärden saknar motstycke i modern tid, säger statsminister Stefan Löfven vid en blixtinkallad pressträff.

Undantaget slopas
Samtidigt slopas undantaget som gällt för teatrar och sportanläggningar med sittande publik.

Den ökande smittspridningen av coronaviruset i Sverige har fått regeringen att fatta tuffare beslut när det gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Huvudregeln har varit 50 personer med undantag för 300 personer för vissa evenemang.

Gränsen sänks nu till åtta personer (8) och ska träda i kraft den 24 november och gälla i fyra veckor.

Vad innebär en allmän sammankomst?
Förbudet gäller formellt för de tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen – allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.

Teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter räknas till exempel som allmänna sammankomster. Idrottsevenemang räknas i sin tur som en offentlig tillställning.

Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa sammankomster som strider mot förbudet, så länge det är en offentlig tillställning eller allmän sammankomst.

De lättnaderna trädde i kraft den 1 november. Undantaget blir kvar men i praktiken har det ingen betydelse då alla regioner i landet har hållit fast vid det lägre taket på 50 personer. Det taket sänks nu från 50 till åtta personer.

I början av november infördes skärpta regler för sällskap på restaurang. Fler än åtta personer får inte sitta vid samma bord på en restaurang.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.