Var tionde hem saknar en brandvarnare

En undersökning som MSB har genomfört visar att 97 procent av alla hem har en brandvarnare.

Däremot säger 35 procent att de aldrig testar den och 53 procent uppger att de gör det mer sällan än varannan månad.

Den 1 december infaller den årliga Brandvarnardagen. Då uppmärksammas att det bästa skyddet mot brand hemma är en fungerande brandvarnare.

– Vi behöver testa brandvarnaren, helst en gång i månaden. Brandvarnare kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda liv, varna andra, larma eller släcka, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Undersökningen genomfördes för första gången 2011. Syftet var att kartlägga allmänhetens syn på risker samt människors kunskap och inställning till det egna ansvaret kring brandskydd. Medan antalet som uppger sig testa brandvarnaren har minskat finns det andra positiva resultat som visar att brandskyddet ökat.

Fler skaffar brandfilt och brandsläckare
Sedan 2011 har fler satsat på släckutrustning i bostäderna. Andelen som har tillgång till en handbrandsläckare är idag 72 procent, en ökning med 12 procent. Därtill har tillgången till brandfilt nästintill dubblerats, från 31 procent 2011, till 57 procent 2018.

– Det är en väldigt positiv utveckling vi ser och vi vet också att många klarar att agera. Varje år startar cirka 24 000 bostadsbränder och räddningstjänsten behöver rycka ut till 6 000. Med tillgång till brandskyddsutrustning hemma så har man möjlighet att släcka en brand i ett tidigt skede, säger Anders Lundberg.

Orsaken till att fler har släckutrustning tror MSB hänger samman med att bostads- och försäkringsbolag satsat på det för sina kunder. Ytterligare förklaringar kan vara att räddningstjänsten kommunicerat framgångsrikt, till exempel genom att besöka privatpersoner hemma för att prata om brandskydd.

Läs hela undersökningen

MSB kampanjar tillsammans med andra aktörer
På Brandvarnardagen 1 december drar kampanjen Aktiv mot brand igång för sjätte gången. Den har målsättningen att få fler människor att testa sin brandvarnare och att ha fungerande brandskyddsutrustning hemma. Kampanjen är ett samarbete mellan myndigheter, försäkrings-, bostads- och brandskyddsbranschen samt kommunernas räddningstjänster.

För att påminna om att testa sin brandvarnare har MSB en tjänst där ett sms skickas ut för att påminna att det är dags att testa sin brandvarnare. Det går att registrera sitt mobilnummer på www.skyddadigmotbrand.se. Kampanjen marknadsförs både på radio och via sociala medier och går hela december.

Om att testa brandvarnare:
Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas brandvarnarens funktion, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren.

Testa brandvarnare:
• en gång i månaden
• när du satt upp en ny
• när du bytt batteri
• när du varit bortrest en längre tid (en till två veckor)
• när du gjort rent den

Man ska aldrig testa en brandvarnare med öppen låga eller rök. Röken kan smutsa ned varnaren. Test med öppen låga kan skada brandvarnaren samt innebära fara för omgivningen.

När man trycker på testknappen aktiverar också batteriet. Batterier kan tappa sin laddning om de inte aktiveras på länge. Risken finns då att batteriet laddar ur helt utan att brandvarnaren ger ifrån sig någon varningssignal.

Nyttig hjälp att komma ihåg att testa! 

Källa: ARKIV, Pressmeddelande MSB

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.