Baka Polarkakan själv

05 NOV 2020
Skrivet av :

Nu kommer Polarbröds populära Polarkaka tillbaka – som brödmix.
Nu går det att baka sin egen Polarkaka. Polarbröd lanserar nu sitt signaturbröd Polarkaka – som brödmix. Mixen finns från och med idag bland bröden i butikernas brödhyllor.

Sedan den förödande branden i Polarbröds bageri i Älvsbyn i augusti har Polarbröds signaturbröd Polarkaka saknats i butikernas brödhyllor. Nu lanseras en brödmix i dagligvaruhandeln så att konsumenter själva kan baka Polarkaka i väntan på att Polarbröd bygger upp sitt bageri igen. Mixen hittas inte på mjölhyllorna med övriga brödmixar utan finns i brödavdelningarna runtom i landets livsmedelsbutiker.

– Det känns helt fantastiskt att vi så snabbt fått fram en möjlighet för våra fina kunder att få kunna njuta av Polarkakan tills vi själva är tillbaka och kan börja baka den som vanligt. Vi har bakat med brödmixen hemma med familjen och det var väldigt fint att känna smaken av Polarkaka igen, säger Karin Bodin, koncern-vd på Polarbröd.

För att baka din egen Polarkaka behöver du endast tillsätta jäst, vatten och rapsolja till den färdiga brödmixen. Om man vill ta bakningen ett steg längre och få till en mer hällbakad känsla på Polarkakan rekommenderas att använda ett bakstål eller en pizzasten. Inom kort kommer ett bakstål från Gourmetstål att säljas på Polarbutiken.se, Polarbröds egna webbshop.

Brödmix med hållbart mjöl
Polarbröd har sedan tidigare myntat begreppet fossilfri mångfaldsgård. Brödmixen har tagits fram i samarbete med Polarbröds mjölleverantör Berte Qvarn i Halland. Bertegruppen blev inspirerad av Polarbröds vision om fossilfria mångfaldsgårdar och 2019 påbörjade Berte Gård resan mot att bli en fossilfri mångfaldsgård. Vetemjölet som används i brödmixen odlas på Berte Gård i Slöinge.

Under veckan har brödmixen börjat levereras till butiker runt om i landet.

Så här gör du din egen Polarkaka

Du behöver:
1 kg brödmix för Polarkaka
1 pkt (50 g) jäst
½ dl olja, gärna raps
6 dl vatten, 37°C

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt olja och vatten och rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt brödmixen (men spara 1 dl till utbakningen) och bearbeta i maskin ca 5 min eller för hand tills degen är blank och smidig.
Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.

Sätt under tiden ugnen på 250°C och placera en plåt i ugnen på falsen näst längst ner.
Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 8 delar och forma till runda bullar. Kavla ut till runda kakor, 20-25 cm i diameter.
Lägg kakorna på mjölad bänk/bakplåtspapper och låt jäsa 30 min under bakduk.

Nagga kakorna med en gaffel eller kruskavel.
Grädda kakorna en och en på den varma plåten, i ca 5 min.

Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

NJUT!

Ps. Frys gärna in det bröd som inte äts samma dag så får du mer njutning och mindre svinn.

Källa: Pressmeddelande POLARBRÖD  2020-11-05

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.