Covid-19 ökar även i Region Norrbotten

31 OKT 2020
Skrivet av :

UPPDATERAD
2020-10-31 Kraftig ökning av covid-19 i länetDen kraftiga ökningen fortsätter i länet. Under fredagsdygnet har det visat sig att drygt 150 personer ytterligare har covid-19, vilket är det högsta antalet som registrerats i länet under ett och samma dygn.

– Det ser dystert ut. Cirka 250 personer med covid-19 på två dygn, det gör att vi troligen kommer fördubbla antalet personer med covid-19 den här veckan i jämförelse med förra, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Allhelgonahelgen innehåller inte bara besök på grav och tända ljus utan det är en helg när det är mycket fester och sociala umgängen. Det konstaterades även efter gårdagens rapport från Polisen med många ungdomsfester i länet.

– Just nu är det inte läge för fester och socialt umgänge. Vi måste prioritera liv och hälsa istället. På måndag kommer jag ta kontakt med Folkhälsomyndigheten och diskutera läget och eventuella restriktioner i Norrbotten, säger Anders Nystedt.

Just nu vårdas nio personer för covid-19 på länets sjukhus varav tre på intensivvårdsavdelning.

– Jag är väldigt orolig och min känsla är att det nu är som i början av mars. De som är smittade nu är de som kanske behöver sjukvård och intensivvård om en dryg vecka. Ingen som inte direkt varit involverad i intensivvården av Covid-19-patienter kan förstå vad denna vård innebär. Nu måste alla ta sitt ansvar och tänka på sin familj, släkt och medmänniskor, säger Ulf Karlsson, medicinskt ledningsansvarig narkosläkare vid Corona-IVA I Piteå och högst delaktig i vården av Covid-19 patienter som behöver intensivvård.


2020-10-30
104 nya smittade av covid-19 på ett dygn

Det senaste dygnet har 104 personer konstaterats ha covid-19 i Norrbotten. Det är den största ökningen sedan klustersmittan i Gällivare i våras.

Antal personer med covid-19 ökar oroväckande snabbt i hela Sverige. I Norrbotten har 104 personer senaste dygnet visat sig ha covid-19. Främst sker smittspridningen i Luleå och Piteå.
– Nu är det dags att norrbottningarna skärper sig, annars går vi tillbaka till det svåra läge vi hade i våras.
En ökad smittspridning drabbar oss alla, särskilt vår sjukvårdspersonal och de norrbottningar som nu väntar på vård efter covid-19-utbrottet, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör Region Norrbotten.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt är mycket orolig över utvecklingen och poängterar att alla måste ta sitt ansvar för att bromsa smittspridningen.
– Det är lätt att skylla på affärsinnehavaren, sportarrangören och restaurangägaren.
Problemet är att svenskar och norrbottningar prioriterar semesterresor, fest och rean på klädbutiken istället för omtanke om sina medmänniskor.

Just nu vårdas fem personer varav två i intensivvård för covid-19 på sjukhusen i länet.
– Med tanke på de 104 nya fallen vet vi att läget mycket snabbt kan förvärras.

Fortsätt håll avstånd till varandra och tvätta händerna ofta och noga. Otroligt viktigt att du stannar hemma om du har minsta symtom, säger Anders Nystedt.

Källa Pressmeddelande Region Norrbotten

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.