Polisen träffar oroliga villaägare

Efter förra veckans många villainbrott i Älvsbyn, så åker nu våra lokalpoliser runt och informerar om det som hänt och hur man skyddar sin bostad. 

Vid 18 tiden på onsdagen besökte poliserna Stefan Nilsson och Robert Janeheim villaägare på Nya Altuna för att informera ett trettiotal villaägare om sista veckans inbrottsvåg, och informera om hur man skyddar sin bostad samt Grannsamverkan.

Detta i ett trygghetsskapande och informativt arbete gentemot de utsatta villaområdena.

Informationsträffar i andra områden kommer att ske under kommande vecka i flera område som drabbats av inbrott inom Älvsbyn. Titta efter inbjudan i din brevlåda!

Klicka på bilden

Folder ”Skydda din bostad”

Under hösten har Norrbotten drabbats av ökande antal inbrott, mellan 14/7-30/9 har det inrapporterats 65st fullbordade inbrott i villor och under samma period har vi fått in anmälningar om 10 bekräftade inbrottsförsök.

I Älvsbyn har 11st villainbrott konstaterats.

Polisen i Piteå älvdal har under veckan, påbörjat ett trygghetsskapande och informativt arbete gentemot de utsatta villaområdena.

Syftet med detta är informationsspridning gällande hur man kan skydda sin bostad, se folder.

Ett par punkter att trycka på:

*Om du ska skaffa larm, se till att det är ett ljudande larm och att grannarna vet om det.

*Om du ska resa bort, informera grannar och se till att ha en husvakt som ser till huset både morgon och kväll.

*Har du värdesaker? Se över möjligheten att ha dem på bank, hos en bekant eller ta med dig dem.

*De inbrottsligor som rör sig i vårt område nu, vet hur man ska forcera ett vapenskåp/säkerhetsskåp.

*De inbrottsligor som rör sig i vårt område nu har i flera fall stulit cyklar, på vägen till eller från inbrotten. Lås era cyklar eller förvara dem inne.

Vad dessa ligor är ute efter, är smycken, värdefulla bestick, myntsamlingar och kontanter m.m.

Har du värdefulla smycken eller liknande, fotografera dem. Vid anträffande är det lättare för polisen att identifiera vem dem tillhör senare i utredningen.


Med höstmörkret kommer inbrottstjuvarna
Här är några tips om hur du kan skydda dig mot bostadsinbrott. Polisregion Nord söker även tips angående en silverfärgad, Litauenregistrerad Opel Vectra.

Samverkan mellan grannar är ett bra sätt att förebygga bostadsinbrott. Här är några exempel på hur du kan hjälpa din bortresta granne genom att lura tjuvarna att tro att någon är hemma:
  • Tända lampor, gärna även inne i huset.
  • Parkera en bil på uppfarten.
  • Ta hand om eventuell post i brevlådan.
  • Ta ett varv runt grannens tomt på kvällspromenaden.

Förvara helst inte kontanter eller guld hemma. Om du ändå gör det så är det bra att fotografera värdesakerna eller att använda så kallat MärkDNA. Det ökar dina chanser att få tillbaka dem om de stjäls.

Var också extra vaksam på okända personer – till fots, i bil eller på cykel. I samband med flera inbrott på slutet i Västerbotten med grannlän så har cyklar stulits nära villor som senare utsatts för inbrott. Om du tar för vana att alltid låsa – och helst inte lämna cykeln ute – så ger du inte tjuvarna chansen att snabbt och tyst ta sig fram den sista biten till brottsplatsen.

Vi finns där ute, men dina ögon och öron behövs också! Ser du något misstänkt? Kontakta polisen på 114 14. Ring 112 vid pågående brott.

 

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.