Fysisk Näringslivsfrukost igen

25 SEP 2020
Skrivet av :

På fredagsmorgonen genomfördes näringslivsfrukosten i Älvsbyn fysisk igen på Polar Hotell.

Tomas Egmark, kommunalråd, var först ut vid fredagens nypremiär på företagsfrukostarna vid Polar hotell. Efter att de digitala frukostarna tog över i mars har nu företagarna fått tillbaka sin mötesplats, även  om det sker med vissa restriktioner. Bland annat är antalet deltagare begränsat enligt de rekommendationer som råder. Hela frukosten finns ändå som vanligt på video och kan nås bland annat på visitalvsbyn.se.

Tomas berättade att i Älvsbyn är Coronaläget lugnt men satte upp ett varningens finger. -Det gäller att inte slappna av. Även om det går bra för oss så kan det fort ändras.

-Fritt uttryck har det här varit ett riktigt sk-tår, men allt verkar gå mot en lösning.

Med hjälp av en fantastisk insats av vårdpersonalen har vi hittills kunnat hålla smittan borta från våra äldreboenden. Kommuninnevånarna har även de bidragit till att hålla kommunen ren.

Nu  gäller det bara att hålla ut så att den här positiva ordningen fortsätter.

Den något märkliga boendesituationen i Vidsel har också löst sig och det är städat. Där har  även de lokala innevånarna hjälpt till att städa området runt centrum i Vidsel.

Det vi upptäckte när bostadsfrågan i Vidsel dök upp var att boendelagen ger inte kommunerna några stora möjligheter att agera i sådana här frågor. Där behövs det någon förändring.

Den tragiska branden på Polarbageriet går även den mot en lösning. Redan nu i höst så startar ju smörgåstillverkningen som kommer att omfatta ett 20-tal anställda.

I dagarna är det också klart att etapp 1, av ett nytt bageri ska vara klart att starta om ungefär ett år. 183 miljoner satsas i Älvsbyn och i första hand en linje för att få igång produktionen av Polarbröds klassiker.  Dessutom ska produktionen i Bredbyn förstärkas. Där satsar Polarbröd 13,6 miljoner och ett tjugotal personer från Älvsbyn har fått erbjudande om att arbeta där för att hjälpa till att hålla produktionen av bröd uppe.

Tomas tog även upp att många företagare har en utvecklingsplan. Därför är det viktigt att de tar kontakt med antingen Företagarna eller kommunen och även Anette på Sparbanken Nord, för att de ska få förslag på hur de kan hjälpa till. ”Alle man till pumparna”, helt enkelt. Har man någon idé om att nyanställa, tala med arbetsförmedlingen så kan de också hjälpa till med rekryteringen.

Hans Andersson, Regionchef, Svenskt näringsliv, blev förhindrad att närvara på frukosten men hade skickat ett powerpoint-manus som Tomas glatt visade. Älvsbyn toppar ju listan med bäst företagsklimat i länet och för första gången sedan rankingen startade för 20 år sedan finns tre kommuner på topp 100 listan, Älvsbyn, Arjeplog och Boden.

Erika Groth, Energi- och klimatrådgivare, berättade om kommunens energiutnyttjande.

Hon berättade bland annat att vi för närvarande inte når våra uppsatta mål, de stora miljöbovarna är transporter och uppvärmning. Det är däremot svårt att se en lösning. Kommunen har ju investerat i en ny fastbränslepanna till fjärrvärmen som just nu testas och ska börja leverera i december, men ett visst oljeberoende kommer att finnas kvar än så länge. Transporter kan vi inte göra något åt. De behövs för att samhället ska fungera. Statistiken har en del inbyggda problem då det gäller energiutnyttjandet, bland annat så räknas inte flygresor in i kommunen utan hamnar i  Luleå bland annat.

På sikt ska väl El i olika former kunna hjälpa att minska utsläppen, men än är det lång väg till den dagen.

Boutique Mim har fått nya ägare. Maja och Frida har tagit över under hösten och berättade om sina framtidsplaner. En fråga som de funderat på är att förbättra försörjningen av kläder inom äldreboenden. En tanke är att kunna komma ut och visa kläder på plats för att underlätta för de boende.

Älvsby handel meddelade att den populära Spökjakten troligtvis kommer att ställas in i år. Däremot funderar man över om det skulle kunna gå att genomföra en spökvecka för att på så vis sprida ut besökarna över en längre tid.

Nu är det också klart att det blir ingen näringslivsgala. Bettan på företagarna berättade att istället blir det en galafrukost den 20 november där årets pristagare kommer att presenteras.

Nästa företagarfrukost blir den 30 oktober.

Vill du se Näringslivsfrukosten klicka på länken nedan.

Länk NLF 2020-09-25

Text: Lars-Erik Lundberg
Foto: Skärmdump Video

Om Skribenten
Tidigare Lokalredaktör för NSD i Älvsbyn. Därefter datatekniker och nu personlig assistent som väntar på Pension