Inför skolstarten – Råd från SSF

13 AUG 2020
Skrivet av :

Så undviker ditt barn att utsättas för stöld i skolan
Förra året polisanmäldes närmare 7 000 stölder i skola och på fritidshem där föräldrar och försäkringsbolag tvingas betala stora summor för att ersätta de stulna värdesakerna.
Med några enkla åtgärder kan man drastiskt minska riskerna för både stöld och annan förlust.

Nu startar strax skolorna efter sommaren och varje dag cyklar 1 000-tals elever till skolan och har med sig mobiltelefoner, kontanter, kontokort, datorer och andra värdesaker till betydande värden.
Värdesakerna är, förutom att de är stöldbegärliga, även lätta att tappa bort eller glömma kvar på olika platser under dagen.
Att behöva byta lås till hemmet på grund av borttappade/stulna nycklar eller att ersätta stulna teknikprylar är både kostsamt och tidskrävande.
För en elev som blivit av med sin dator kan det också påverka veckor av skolarbete i förlorat material i väntan på att den gamla ska ersättas.

– Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar så att de förstår att de har med sig stöldbegärlig egendom till skolan och vad man ska tänka på för att inte bli av med sakerna.
På så sätt ökar man även medvetenheten hos framförallt de yngre barnen om risken att bli av med sina saker men även hur man kan skydda sig, säger Per Klingvall, Chef Rådgivning på SSF Stöldskyddsföreningen.

Det finns flera bra saker att tänka på som minskar risken att bli av med värdesaker, och framförallt ökar chanserna att få tillbaka dem igen.

Tipsen som minskar stölder i skolan:
• Lägg inte värdeföremål, betalkort eller pengar i ryggsäcken eller väskan – dessa ska bäras nära kroppen för ökad uppsikt.
• Lämna inte värdesaker i skåp eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet.
• Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås.
• Sätt en nyckelbricka på hemnyckeln så ökar chansen att den kommer tillbaka om den kommer bort.
• Märk kläder med märkpenna.
• Märk mobiltelefon, dator och cykeln med MärkDNA så blir de mindre stöldbegärliga och chansen ökar att du får tillbaka det som eventuellt stulits.

Här finns SSF

Pressmeddelande från SSF Stöldskyddsföreningen

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.