Region Norrbotten åter upp i förstärkningsläge

21 JUN 2020
Skrivet av :

Nytt förstärkningsläge och ökat antal vårdplatser för covid-19
Region Norrbotten går nu åter upp i förstärkningsläge efter Corona utbrottet i Gällivare, som påverkar vården i hela länet. Det innebär bland annat ytterligare ökat samarbete mellan länets sjukhus och en kraftig ökning av provtagning och smittspårning i Gällivare.

Om behovet av covid-19-vårdplatser fortsätter att öka, kommer en stängd covid-19-avdelning på Sunderby sjukhus att öppnas igen. Covid-IVA i Piteå förbereder sig dessutom för att kunna ta emot ännu fler patienter vid behov.

Förstärkningsläget betyder att personal, vårdplatser och utrustning kan omfördelas inom Norrbotten för att vård ska kunna bedrivas på bästa sätt. Regionkrisledningen, RKL, återgår även till dagliga möten för att snabbt kunna fatta nödvändiga beslut.

– Vi höjer återigen beredskapen eftersom situationen har förändrats och att det påverkar hur vi bedriver vår verksamhet. När vi höjer beredskapen blir det enklare att fördela resurser inom länet. Det kan även innebära att vi behöver återkalla redan beviljad semester om situationen förvärras.  Men det vill vi undvika i det längsta, då vår personal verkligen förtjänar att få sin semester, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson, regiondirektör.

Det stora coronautbrottet i Gällivare gör att vården är hårt ansträngd och trycket på akutmottagningen ökat starkt, med allt fler misstänka covid-19-fall. Smittade patienter kommer därför att flygas till sjukhusen i Sunderbyn, Kalix eller Piteå vid behov.

– Personalen i Gällivare sliter hårt och förtjänar en stor eloge, men behöver också avlastning. Och med de erfarenheter vi fått med oss under coronapandemin, har vi säkerställt att vi har tillräckligt med vårdplatser för covid-19-patienter i länet, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Region Norrbotten ökar samtidigt kapaciteten för provtagning och snabbare provsvar i Gällivare och Malmfälten, samtidigt som den fortsätter att pågå med full kraft i hela länet. Specialutbildning i smittspårning har också genomförts och där kommer både pensionerad vårdpersonal och läkarstudenter att kontakta de smittade och inleda smittspårning.

– Vi gör allt vi kan för att få bukt med pandemin och sätter in alla resurser vi behöver. Här är det också mycket viktigt att gällivareborna och alla andra norrbottningar bidrar till att minska smittspridningen och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, poängterar Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Pressmeddelande Region Norrbotten

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.