Sommarens Top of Älvsbyn igång – på snö

17 MAJ 2020
Skrivet av :

Förra sommaren gjordes det närmare tusen toppbestigningar i Älvsbyns kommun. Nu är årets Top of Älvsbyn igång. Med snö runt skorna!

Cecilia Goldkulh

– Det här är verkligen roligt, sa Cecilia Goldkulh, lärare i Älvsbyn.
– Härligt väder och trevligt sällskap!
– Så mycket snö!
Det var många som skrattande utbrast ett ”oj!” när den första gemensamma vandringen arrangerades i Top of Älvsbyn. Ett trettiotal samlades i Södra Vistträsk för att inleda sommarsäsongen. Mötet i lokalen Mejeriet, Vistträsk, var samma dag inställt. Här skulle Johanna Borgenstål, konstnär och naturälskare, visat bilder och berättat om sin paddling med kajak längs hela Piteälven. Men till följd av Corona pandemin har alla möten i lokaler ställts in. Nu är det utomhus som gäller.

Katarina Sundman

I välkomnandet till sommarens toppturer ingick information om att alla måste hjälpas åt att förhindra smittspridning av covid-19. En särskild räddningsväst med trycket ”Vandra tillsammans – håll avstånd” kommer att användas så att ingen missar budskapet.
– Jag var glatt överraskad över att så många kom! sa Katarina Sundman som var med och drog igång Top of Älvsbyn 2016.
– Med tanke på att oron är stor över pandemin så var det ändå glädjande se hur många som ville ses och ta sig ut tillsammans i terrängen.
Deltagarna var alla överens om att hålla avstånd. Väl framme på toppen har alla med sig eget fika.
Förra sommaren gjordes det närmare tusen toppbestigningar i Älvsbyns kommun. Så många som femtio gjorde alla tio toppar inom ramen för kortet som kryssar i.

Vid Stormansbergets utsiktsplats berättade Lars-Gustaf Nyström om tallen. Det fanns många tallar att fästa ögonen vid.
– Om ni kikar på en gren kan ni se hur skotten växer och räkna antal år, berättade han.
I området finns tallar som kan vara uppemot tvåhundra år. Höjden på en tall varierar, men den kan i Sverige nå upp till fyrtio meter.
Från utsiktsplatsen kan man se hur ett stort skogslandskap breder ut sig. Här finns även avverkad och inplanterad skog. Sjön Sör-Vistträsket breder ut sig i nordost. Träsk är en gammal benämning för sjö. Ordet vist i namnet kommer av det samiska ordet för renlav eller renmossa. En plats som är rik på renlav heter visstá på lulesamiska. Hela bygden är känd för sin goda tillgång på renbetesmark och det är också skälet till att Semisjaur-Njarg fjällsameby har sitt vinterbete på platsen.

Dagens andra topptur gick till Rackberget, nära Älvsbyn. Även här fanns snö kvar. Naturreservatet bjuder på fin utsikt, skyltade leder och intressant växtlighet. I anslutning till toppen finns en öppen stuga och grillplats. Alldeles i början visade sig – till stor glädje för de botanisk intresserade – några blåsippor bland fjolårslöven.
– Det här är verkligen roligt, sa Cecilia Goldkulh. Hon arbetar som lärare i Älvsbyn och har ett stort intresse för vandring. I sommar tänker hon vara med i Top of Älvsbyn.
– Härligt väder och trevligt sällskap idag. Vi håller avstånd, men är ändå ute tillsammans.
– Jag ser inget problem med gemensamma vandring i sommar med tanke på pandemin. Vi har så stora ytor att rör oss på, sa Katarina Sundman, som tror att vandring kommer att bli stort i sommar.

I Top of Älvsbyn kommer många att få utmana sin orienteringsförmåga. Återkommande frågor är koordinatorer, kartor på nätet och en och annan kan ha svårt hitta den flagga som satts upp på varje topp. Men nu har allt fler lärt sig hur de ska göra.
– Men det är inget måste att man just ser flaggan. Om man har gått så högt upp man kan räknas det.
Det är ju resan i sig som är mödan värd och naturupplevelsen.
I mitten av juni planeras en Base Camp på Stora Nattberget och vandring till Vitbergsknacken.

Text och Foto: Maria Söderberg

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.