Polisen informerar om A-traktor

15 MAJ 2020
Skrivet av :

Polisen noterar att det förekommer att a-traktorer förs fram i högre hastighet än tillåtet.

Här får du som står som ägare lite mer information om vad som gäller för en A-traktor.

Om du äger en A-traktor och står registrerad på den så ansvarar du för att fordonet är i föreskrivet skick. Du ansvarar även för på vilket sätt som fordonet brukas.

Många av A-traktorerna står skriven på den ena föräldern men brukas av en son eller dotter i familjen. Den som för fram fordonet måste inneha ett mopedkörkot/ AM-körkort och vara minst 15 år.

En A-traktor får högst föras fram i 30 km/h och om den konstruktiva hastigheten överstiger den tillåtna hastigheten så är det den person som står som ägare av fordonet som blir misstänkt för tillåtande av olovlig körning. Framförs en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad och föraren endast har AM- behörighet så kan denne bli misstänkt för olovlig körning.

Föraren riskerar att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd. Vid misstanke om brott så kan även en A-traktor tas i beslag för vidare utredning.

Är olyckan framme kan det dessutom bli problem med försäkringen för en ändrad A-traktor som alltså är en oregistrerad bil.

Men främst handlar det om din och andras säkerhet.

Polisens uppgift är att minska antalet dödade och skadade i trafiken.

Viktigast för oss är er säkerhet på vägarna.

Läs mer om utformningen av en A-traktor på Transportstyrelsens hemsida

Läs här

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.