Vill ha en framtid i Älvsbyn – Näringslivsfrukost

24 APR 2020
Skrivet av :

-Jag vill ha en framtid  i Älvsbyn. Det berättade Stina Norman, deltidsbrandman i Älvsbyn vid fredagens andra digitala näringslivsfrukost.

Även denna gång videofilmades mötet och kan ses på bland annat ”visitalvsbyn.se” Men först ut var Bengt Strandberg, näringslivschef som hälsade välkommen och påminde om att ”Vägen ut är vägen genom.” Tillsammans kan vi klara den här krisen och det finns en framtid på andra sidan.

En framtid som just nu kan verka ganska oviss. Nyckelordet är tillsammans. Nu är det viktigare än någonsin att vi handlar lokalt. Om det ska finnas ett näringsliv och en handel i kommunen så behöver vi förbättra köptroheten. Om alla innevånare hjälper till så skapar vi vår framtid idag.
Margareta Lundberg,  säkerhetssamordnare, berättade att än så länge är det lugnt, men det kan fort ändras och då är räddningstjänsten beredda. Margareta presenterade även Stina Norman som har siktet inställt på att bli brandman på heltid och nu vid sidan av jobbet som deltidsbrandman genomför den utbildning som krävs. Hon har en termin kvar.
-Jag vill jobba med förebyggande verksamhet, sade hon.


Agneta Björk, verksamhetschef på hälsocentralen, berättade om den senaste tidens omorganisering som skett på Hälsocentralen.
-Tack för all hjälp som vi har fått. Vi har gjort en stor omställning som också medfört att vi lånat ut personal till Piteå Lasarett. Men de behöver mer hjälp än så. Omkring 140 tillfälligt anställda kan komma att behövas som läget ser ut idag. Och ingen vet hur det här kommer att se ut imorgon. En ytterst besvärlig fråga inte minst för sjukvården.
Hon berättade också att provtagning inte är aktuellt för  närvarande. Det saknas både tillförlitliga metoder och laboratoriekapacitet än så länge.
Egenvård är fortfarande ett nyckelord för Älvsbyborna, om man känner sig krasslig, stanna hemma. Ta kontakt med 1177 för hjälp och råd.
Sofia Lundberg, näringslivskontoret berättade om kommunens krisstödsfunktion för företagarna som nås via naringsliv@alvsbyn.se. Där kan man få individuell rådgivning vid behov. Sparbanken Nord har även skjutit till medel för verksamheten.


Hon berättade även om ett kommande seminarieprogram som anordnas i samverkan med Piteå och Skellefteå. ”Hitta kreativitet i kris”, heter programmet.
Ove Johansson, företagsrådgivare, som ingår i kommunens företagarcentrum berättade kortfattat om det som händer där framåt. Han nås enklast på E-post, eller telefon men finns på plats två dagar i veckan.


Bengt Strandberg avslutade med ledordet ”Tillsammans”. Hitta de lokala lösningarna vi har en framtid och skapar den idag.

Text: Lars-Erik Lundberg

Foto och Video: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Tidigare Lokalredaktör för NSD i Älvsbyn. Därefter datatekniker och nu personlig assistent som väntar på Pension