Kris ? – Vad gör vi då ?

Om TV bilden slocknar och när batteriet i mobilen är urladdat, vad gör vi då? Om det inte längre finns ström i våra ledningar.

Det och många andra funderingar togs upp vid ABF:s Onsdags café.

Margareta Lundberg Risk- och säkerhetssamordnare och kommunens säkerhetschef var på plats.

Hur många har egentligen en plan B i de här frågorna och vad innebär den planen.

– När det kommer ner till att överleva så är det varje enskild människas skyldighet att lösa den frågan inte Statens, framhöll hon.

Intresset för det här var ganska svalt trots att det berör oss alla. Frågan är mer aktuell idag än på länge med tanke på vad som händer i vår omvärld. Vi har vaggats in en möjligen falsk säkerhet och har glömt att andra världskriget startade över en natt med invasionen av Polen.

– Alla borde ha en krislåda, menade Margareta. Men vad ska den i så fall innehålla?

Vattendunkar, mat som klarar rumstemperatur, campingkök med bränsle eller grill för utomhusbruk.

Alternativ värmekälla, ficklampa med extra batterier, stearinljus, värmeljus, tändstickor, varma kläder och filtar.

Radio med batteri eller med generator som man kan veva upp. Ett mindre elverk om man bor i villa.

Husapotek med plåster, värktabletter, sårvård etc. Hygienartiklar och våtservetter. Torra varor och matvaror med lång hållbarhet.

Dessutom behöver ju krislådan uppdateras regelbundet.

Elbrist och bränslebrist är ju kanske den största faran. När elen försvinner så stannar samhället. Frysarna stannar även i våra affärer, vilket medför brist på matvaror. Bränslebrist kommer även att medföra att logistiken upphör. Ingen mat kommer till våra affärer och då är det bra att ha lite reserver hemma när dessutom kyl och frys inte längre fungerar.

När mobilens batteri är tömt slutar den att fungera och det finns ingenstans att ladda den. Och om man lyckas ladda den så har ju även mobilmasterna slutat fungera.

Margareta berättade om hur man kan förbereda sig för det oväntade eller i vissa fall otänkbara. Ytterligare information finns i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som skickades ut till alla hushåll i Sverige.

Den finns även att hämta hos räddningstjänsten. Den lämnar mycket användbar information om det otänkbara skulle inträffa.

Foto: Sterling Nilsson

Mer information finns även på www.dinsakerhet.se

Om Skribenten
Tidigare Lokalredaktör för NSD i Älvsbyn. Därefter datatekniker och nu personlig assistent som väntar på Pension