PRO – en aktiv förening för de äldre

01 JAN 2020
Skrivet av :

Pensionärernas riksorganisation (PRO) är Sverige största folkrörelse och mötesplats för landets äldre generation. Organisationen är partipolitiskt obunden och finns representerat över hela landet.

Självaste huvudorganisationen grundades 1942 och har i nuläget cirka 330 000 medlemmar. I Älvsbyn tog organisationen sin start i augusti 1948 och har just nu drygt 400 medlemmar. Syftet med föreningen är att ge pensionärerna en gemensam plattform där man kan träffas och umgås, samtidigt som man får en möjlighet att kunna göra sin röst hörd.

– Vi har länge försökt hålla oss uppdaterade vad gäller det planerade särskilda boendet. Jag träffade det nya kommunalrådet Tomas på ett ABF-möte och sa att vi ser fram emot vidare information gällande det. Så han kommer att komma och berätta om det. Vi vill ju gärna delge våra synpunkter, då det är vi som ska bo där, säger Inga-Britt Nyberg, kassör i föreningen.

Styrelsen i PRO Älvsbyn. Foto: Robin Nilsson

Full rulle

PRO i Älvsbyn är en aktiv förening och anordnar ofta aktiviteter för sina medlemmar. I sin lokal på Älvåsvägen 5A anordnas det bland annat bingo, studiecirklar, motion, boule, trivselkvällar, vinprovning och den årliga surströmmingsfesten. Utöver detta sker även diverse utflykter, som bland annat bussresa till IKEA och julmarknaden i Arvidsjaur med guidad tur på biltestanläggning.

Varje år delar föreningen ut pengar till kommunens olika dagverksamheter och boenden, med syfte att sätta guldkant på deras tillvaro.

– Och det har tydligen varit väldigt uppskattat, säger Inga-Britt.

Söker fler yngre till styrelsen

Ifjol firade den lokala föreningen 70 år. Detta genomfördes i samband med den traditionella sommarfesten i Lomtjärnsparken. Där bjöds det på bubbel, musikunderhållning, aktiviteter och en uppskattad tacobuffé. Förhoppningen för framtiden är att få in yngre blod i styrelsen och fler aktiva medlemmar.

Text: Robin Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.