Mäns makt

20 NOV 2019
Taggar :
Skrivet av :

Jesper Fundberg, etnolog och forskare gav på onsdagskvällen en inblick om något som berör den ena hälften av jordens befolkning nämligen männen och därmed även påverkar den andra halvan.

Kvinnojouren hade lockat honom till forum på onsdagskvällen. ”Mäns ansvar för mäns beteende” hette rubriken och det handlade om något som är så självklart att vi inte ens tänker på det, nämligen att det är männen som sätter spelreglerna.

I Sverige så vill vi ha ett jämställt samhälle, men vad handlar det om? Enligt Jesper så handlar det inte om att de ska vara lika många kvinnor som män på en arbetsplats utan hur vi förhåller oss till varandra.

Utan att vi egentligen vill det så cementerar vi de rådande könsreglerna i vårt sätt att förhålla oss till varandra.

Mansfotboll finns ju till exempel inte utan det självklara är ju fotboll. Däremot finns de damfotboll, vad det nu kan vara?

Jesper anser att vi i Sverige visserligen vill ha ett jämställt samhälle men att många män saknar både språk och verktyg för att åstadkomma detta.

Det är helt enkelt manligheten som är normen och det kvinnliga som är udda.

Föreläsningen är en del i ”Lila veckan” som kvinnojouren arrangerar. Sista mötet denna vecka är under torsdagskvällen då heter föreläsningen ”Bränd frihet” och handlar om kampen mot hedersvåld.

Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Tidigare Lokalredaktör för NSD i Älvsbyn. Därefter datatekniker och nu personlig assistent som väntar på Pension