Lila veckan – Diagnosen – Tillbaka till livet

Nu är vi inne i ”Lila veckan” som rivstartade under måndagen i folkhögskolans kapell med en mycket personlig beskrivning av den resa som Tina Hollstedt startade 2017. Hon fick då diagnosen bröstcancer och kallade sin berättelse ”Tillbaka till livet”

Tina Hollstedt

Det hela började med ett mammografibesök hösten 2017.

Tina beskriver sin resa som att hon sitter inlåst i en vagn på ett tåg som enda passagerare. Där finns också en högtalare som meddelar saker i olika hastighet och tonfall. Det verkar finnas hur många vagnar som helst på det tåget och då och då får hon flytta bakåt till nya vagnar.

Hennes resa pågår ännu så hon hoppas bara att snart komma fram till sista vagnen och få kliva av tåget.

-Så här gjorde jag för att komma tillbaka till livet, säger hon.

Med reflektion, inventering, kunskap och humor började hon få ordning på sitt livskaos.

Hon berättade också om att mitt i allt ihop hade hon bokat en kryssning och hon skulle bara med. Så med en stor medicinväska och peruk äntrade hon båten med sin son.

Diagnosen cancer mottas ofta som en dödsdom även om det inte är så längre. I de flesta fall går det att bota.

”Lila veckan” som är kvinnojourens vecka bjuder på mer saker. På onsdagkväll kommer Jesper Forsberg till Forum med ett fördrag som fått titeln ”Mäns ansvar för mäns beteende” och på torsdag Föreläsning med Maria Rashidi och Elisabet Omsen i folkhögskolans kapell. Dessutom kommer man att synas ute på Älvsbyns affärer under hela veckan.

Lila veckan har ju kommit till för att belysa våld mot kvinnor. Kommer ursprungligen från Kanada och heter där ”Shine the light”

Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Tidigare Lokalredaktör för NSD i Älvsbyn. Därefter datatekniker och nu personlig assistent som väntar på Pension