Hedersvåldets uttryck

21 NOV 2019
Skrivet av :

Maria Rashidi och Elisabet Omsen avslutade ”Lila veckan” med sin berättelse om hedersvåld och dess uttryck som Maria Rashidi fått leva men som kulminerade den ödesdigra kvällen den 19 september 1997 när hon fick syra kastat i ansiktet, enbart för att hon ville leva sitt liv i frihet.

Hennes historia har också blivit en bok som frilansjournalisten Elisabet Omsen hjälpt henne att skriva.

Motivet i handlingen var själva grundkodexen i hedersideologin: ägandet och kontrollen av kvinnors kroppar och sexualitet.

Maria flydde från Iran med sina tre barn efter att landet togs över av de muslimska ayatollorna. Hon kände att hon inte kunde leva kvar där. Senare kom även hennes man hit. Efter att ha arrangerat överfallet på Maria så blev han häktad men släpptes och flydde ut ur landet.

Maria genomgick mer än 100 operationer och idag vill hon med sitt anlete visa att jämställdhet och jämlikhet i Sverige inte, som vissa bakåtsträvare vill hävda, är likställt med omoral och kvinnors diktatur. Hon vill väcka debatt och offentligt prata om kvinnors livsvillkor. Med sin självbiografi Bränd frihet har hon också fört ut sin berättelse som hon minns den.

Detta och mycket mer berättade hon under torsdagskvällen i kapellet på folkhögskolan.

Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Tidigare Lokalredaktör för NSD i Älvsbyn. Därefter datatekniker och nu personlig assistent som väntar på Pension