Polisen varnar för bedrägerier

13 OKT 2019
Skrivet av :

UPPDATERAD: Norrbotten, flera personer har blivit drabbade av bedragare, Polisen har under helgen hanterat flera bedrägerier med liknande tillvägagångssätt.

En man har ringt upp till personer, företrädesvis äldre personer.

Han har i samband med detta bland annat uppgett sitt namn och personnummer och har på olika sätt lurat personerna på pengar.

Flera av de drabbade är hemmahörande i Luleå och det är stora summor som försvunnit efter mannens samtal.

Med anledning av detta vill vi uppmärksamma alla på att inte lämna ut sina personliga koder, kortuppgifter eller bank-ID.

Logga heller aldrig in på er banksida eller på ert mobila bank-ID på uppmaning av någon person som ringer upp.

Hela polisens varning (Uppdaterad)
Bedragare i farten i polisregion Nord

Tyvärr är det ett ständigt närvarande problem med bedragare som i sin jakt på pengar försöker lura äldre personer. Här är några aktuella tillvägagångssätt i polisregion Nord den senaste tiden, bland annat så fortsätter telefonbedrägerierna i Norrbotten.

  • Som polisen under helgen redan informerat om så har flera personer i Norrbotten, främst i Luleå kommun, blivit uppringda av en man som lurat dem på stora belopp genom att få dem att lämna ut personliga koder, kortuppgifter eller bank-id. Även i dag måndag den 14 oktober har ytterligare ärenden anmälts. Vi vill påminna om att du aldrig ska lämna ut sådana uppgifter och inte heller logga in på din banksida eller ditt mobila bank-id på uppmaning av någon person som ringer upp.
  • Äldre personer i Storumans kommun har blivit kontaktade av en firma som vill utföra vad de påstår är en lagstadgad ventilationskontroll. Firman vill boka in kontroller och betalning ska ske direkt efteråt på plats. Det finns dock inte något krav på sådana kontroller i vanliga villor (en- och tvåfamiljshus).
  • Äldre personer i Jämtlands län har blivit uppringda av ett företag som påstår sig utföra avloppsspolningar och liknande arbeten på uppdrag av kommunen. Något som inte visat sig stämma, det vill säga det har inte funnits ett sådant samarbete.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.