Petter Nårsa debuterade internationellt

Under helgens deltävling i Lohéac blev det trippel glädje för Värmlandsbaserade teamet JC Raceteknik.

Petter Nårsa, Supercar Lites

Robin Larsson vann inte bara tävlingen utan säkrar också EM-titeln i Supercar med en deltävling kvar. Samtidigt vann teamets Ben-Philip Gundersen tävlingen i Supercar Lites.
– EM-guld är någonting vi i JC Raceteknik har kämpat för under flera år. Jag är så stolt över alla och deras stenhårda jobb, säger teamchef Joel Christoffersson.

Robin Larsson har gjort en stark säsong, med tre segrar och en andraplats i de inledande fyra EM-deltävlingarna. Under helgens femte deltävling i Franska Lohéac, inför 75 000 besökare, kunde Larsson ta ytterligare en seger. Med en deltävling kvar står det klart att han är årets Supercar-mästare i FIA European Rallycross Championship, vilket ger teamet JC Raceteknik sitt första EM-guld.

Samtidigt segrade Ben-Philip Gundersen i klassen Supercar Lites. Efter helgen avancerar han i mästerskapet RX2 International Series och ligger nu på tredjeplats, med fjorton poäng upp till andraplatsen och en deltävling kvar.

Under helgen gästades teamet av Älvsbyföraren Petter Nårsa. Nårsa har en framgånsrik skotercrosskarriär i ryggen med bland annat ett X Games-guld och tre VM-silver. 2019 sadlade han om till rallycross och har under året kört full säsong i RallyX Nordic.

Under helgen gjorde han internationell debut tillsammans med JC Raceteknik i RX2 International Series. Han slutade där på sjätteplats i semifinalen efter en punktering.

Nästa deltävling för Euro RX blir 14-15 september i Riga, medan RX2 International Series avslutas i Kapstaden 9-10 november.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik
”Det blev en helt fantastisk helg för oss här. Att Robin kunde säkra EM-guldet redan i helgen… Jag stod där med gåshud ända nerifrån fötterna och med tårar i ögonen. Ett EM-guld är någonting vi i JC Raceteknik har kämpat för under flera år och de flesta i teamet har varit med oss redan från starten.

Så att göra det här tillsammans är stort. Jag är så stolt över alla och deras stenhårda jobb. Det är första året för oss med Robin och det har varit ett riktigt kanonsamarbete, han förtjänade det här resultatet. Sen vill jag tacka exakt alla våra sponsorer – utan dem hade det aldrig gått. Också tack till EKS och Mattias Ekström för all support.

Sen att det blev en dubbelseger för oss med Robin och Ben-Philip är något vi bara kunde drömma om att få göra igen efter Höljes. Ben-Philip gjorde en otroligt bra final och har nu klättrat i mästerskapet.

Vi får inte glömma att vi har två mästerskap kvar i år: RX2 International Series och RallyX Nordic. Vi kommer fira lite nu, men redan ikväll packa lastbilen och ladda upp inför nästa deltävling.

Att få ha Petter Nårsa i teamet i helgen har varit jättekul. Vi har samarbetat lite under RallyX Nordic-säsongen, så det var extra roligt att få ta med honom hit. Han har en bra utvecklingskurva och jag ser stor potential i honom.

Det är tuff konkurrens i RX2 och Lohéac är en svår bana att vara ny på, så att komma till semi första gången är vi nöjda med. Vi hoppas kunna fortsätta samarbeta med Petter även framöver.”

Robin Larsson, Supercar:
”Det här känns så skönt, äntligen är det avgjort! För mig har EM flutit på väldigt bra och det känns skönt att kunna få revansch efter min säsong i VM förra året. Helgen var lite motig i inledningen med dåliga starter och småmissar från min sida.

Jag var lite illa ute där ett tag och hade svårt att tagga till. Men jag tog tag i det, vände på det och gjorde en bra semi och final. Det känns skönt att få stå överst på pallen här i Frankrike.

JC Raceteknik är ett gäng ’goa gubbar’ som skött bilen exemplariskt hela säsongen, så jag kunnat fokusera på körning och plocka bra resultat. Så tack till Joel, Mats och Ola som varit inblandad i detta, och även jobbat för att få dessa bilar.

Våra Audi S1 Supercars har varit en stor nyckel i att kunna vara så här snabba. Också tack till farsan (Lars Larsson), resten av gänget och såklart alla sponsorer som gör det här möjligt. Vi ska självklart fira lite nu, men sen blir det att ladda om inför Tierp och försöka ta mästerskapsguldet även i RallyX Nordic. Efter segern i Finland är jag riktigt taggad inför den sista deltävlingen.”

Ben-Philip Gundersen, Supercar Lites:
”Det har varit väldigt jämnt hela helgen och jag tycker att vi genomförde tävlingen på ett bra sätt. De första inledande omgångarna var svåra eftersom jag startade i ett spår långt ut på yttern, men vi klarade av att behålla lugnet och samla poäng.

I Q3 kom genombrottet för mig, med en snabb start och efter det gick det till en snabbaste tid. Tillsammans med mekaniker har vi haft en plan för hela helgen och gjort små ändringar på bilen som fungerat väldigt bra. I finalen tror jag att det var taktiken med däcken som gjorde mycket – jag hade bra grepp och kunde hålla ett högt tempo genom hela racet. Inget var avgjort förrän i sista svängen.

Det var riktigt jämnt, och denna gången drog vi det längsta strået. Så tack till mekaniker, spottern, teamet och alla supportrar för en fantastisk helg.”

Petter Nårsa, Supercar Lites:
”Helgen har varit en riktigt häftig upplevelse, så jag är väldigt glad att det var just den här tävlingen som var min debut i RX2. Ta paraden i fredags till exempel där det var fullsmockat med folk… Här i Frankrike är rallycrossfansen verkligen fans på riktigt. Det är mäktigt. Sen var det såklart också en jättebra bana.

Självklart var det tråkigt att jag inte kunnat konkurrerat med förarna i toppen, men jag lyckades komma upp i fart allt mer under tävlingen. Efter lördagen var målet att klättra och kvalificera mig till final, och det lyckades jag med idag. Tyvärr fick jag en punka rätt tidigt i semifinalen så jag rullade mest fram på banan.

Att köra med JC Raceteknik har fungerat jättebra. Jag känner ju gruppen sen tidigare och vet att vi funkar ihop, det är ett rutinerat team med bra koll på rallycross. Sen är Ben-Philip en jättesnabb chaufför, så att kunna bolla med honom har varit lärorikt. Också: tack till alla som hjälpt mig under helgen.”

Källa: Pressmeddelande från JC Raceteknik

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.