Idrottens dag

17 AUG 2019
Skrivet av :

Det blir full fart på Älvåkra IP då Idrottens dag kommer till Älvsbyn, lördagen den 24 augusti. Ett 25-tal föreningar bjuder på gratis prova-på-aktiviteter för alla åldrar, från ung till gammal. Skulle det bli dåligt väder flyttar aktiviteterna inomhus.

Föreningarna som visar upp sig på Älvåkra IP mellan kl 13-16 bjuder på stor variation av prova-på, bland annat historisk fäktning, käpphästhoppning, motorsport, fotboll, hockey, handboll, innebandy, gymnastik, kampsport och sportdykning.

I rörelsebanan kan besökarna utmana sin motorik och hos parasporten får man testa en rullstolsbana och känna på hur det är att vara blind. Många av aktiviteterna är även anpassade för personer med funktionsnedsättning.

– Då Idrottens dag samkörs med Älvsbyns egen Må-bra-dag finns möjlighet att testa annat än idrott, exempelvis musik, e-sport, schack, hundaktiviteter och linedance, säger projektledaren och idrottskonsulenten Anne Meriläinen från Norrbottens Idrottsförbund och menar att det är ett sätt att locka även den som ännu inte hittat till föreningsidrotten till arrangemanget.

– Vi har laddat dagen med massor av aktiviteter och nya idéer, säger Anne Meriläinen.

Viktoria Viklund och Anne Meriläinen

Tanken är att vi ska inspirera fler till att kunna och vilja idrotta hela livet. Att hitta sin grej. Vi har ett rörelsebingo som ska locka besökarna att prova på många aktiviteter och det kommer att finnas möjlighet att vinna priser, säger Anne  Meriläinen.

Idrottens dag är Riksidrottsförbundets nationella koncept som genomförs på 25 platser i landet under 2019. Älvsbyn är den enda orten i Norrbotten.

-Idrottsrörelsen har siktet inställt på att förnya sig och vill framöver erbjuda en större bredd och mångfald i verksamheten. I framtiden hoppas vi att det ska skapas fler aktiviteter för den som bara vill träna och att fler äldre ryms in i föreningarnas verksamhet. Tävlingar och matcher kommer alltid att vara centrala, men det behövs komplement, förklarar Anne Meriläinen.

Älvsbyns kommun bjuder på gratis buss med avgång kl 10:00 från Bredsel, 10:05 från Vidsel, 10:25 från Vistträsk och 10:35 från Korsträsk. Returen sker kl 16:30 från hållplats Älvåkra. Busstiderna är anpassade för att också passa den som vill besöka Matfestivalen i Lomtjärn, där också några av Idrottens dags motionsaktiviteter håller till, exempelvis boule och uteträning.

Älvsbynews bevakar hela dagen.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.