Aurora Nocte satsar på e-sport i Älvsbyn

11 JUL 2019
Skrivet av :

Daniel Strandlund, ordförande i föreningen Aurora Nocte. Foto: Robin Nilsson

Elektronisk sport (e-sport) är en relativt ung typ av sport som har fått starkt fäste runt om i världen. Från mindre turneringar på små LAN, till en mångmiljonindustri full av ära och berömmelse.

E-sport är en typ av lagsport där tävlingarna sker via spel på dator eller spelkonsol. Exempelvis på populära spel som det tävlas i är League of Legends, Counter-Strike: GO, World of Warcraft och Starcraft 2. Aurora Nocte är en ung e-sportsförening i Älvsbyn som grundades i december 2018. Syftet med föreningen är att ge invånarna ett alternativ till de sporter som redan finns i Älvsbyn och samtidigt ge dem en gemensam plattform där man kan utvecklas som gamer (spelare) och tillsammans ta det första steget till den professionella arenan.

Arbetar för integration: ”Alla kan spela med alla”

I och med att föreningen är så pass nystartad är medlemsantalet litet än. Men det finns planer på att inom en snar framtid starta upp en offensiv marknadsföring för att locka till sig fler medlemmar.

– Vi har pratat med bland annat Framtid ihop om eventuell sponsring för en större marknadsföring för att synas och gärna samtidigt få med nysvenskar i föreningen. Vi arbetar mycket för integration och har lämnat ett par tomma platser i styrelsen som vi jättegärna vill ge till nysvenskar. Det som är så bra med e-sport är att det spelar ingen roll vilket kön eller religion du har, alla kan spela med alla, berättar föreningens ordförande Daniel Strandlund.

Planer på att arrangera LAN

Under halloween planerar föreningen att arrangera ett LAN-party i Älvsbyn. Förutom att lira spel tillsammans planerar man även att anordna olika föreläsningar för deltagarna. Gamervärlden har sedan tidigare haft en stämpel av att vara fylld av svordomar och negativt beteende gentemot varandra, något som Daniel vill tvätta bort.

– Om man hanterar det på rätt sätt så kan det bli jättebra. Vi har bland annat planer på att bjuda in kvinno- och tjejjouren för att föreläsa om just machokulturen.

Utöver det kommande LAN:et planerar man även att arrangera olika mindre aktiviteter under åren, exempelvis studiebesök i Boden på spelutvecklarutbildningen och träffa andra e-sportslag. Ett av drömmålen är att ta sig till Dreamhack, världens största LAN, och tävla om de stora prispengarna.

Aurora Nocte på Facebook

Text: Robin Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.