Till Ostens rike i Burträsk

19 JUN 2019
Skrivet av :

Varje vår anordnar kyrkan en dagsresa, i år var resans slutmål Burträsk och besök på besökscentret för västerbottensosten. 

Guiden Susanna framför tavelväggen i Burträsk

Kl. 8.15 den 16/6 avgick bussen från församlingsgården i Älvsbyn, den hade startat i Vidsel och hämtat upp resenärer från Manjärv, Vistträsk, Korsträsk och Fluxen innan den ankom till församlingsgården.

Diakon Karin Marklund och diakoniassistent Mikael Ågren var våra fantastiska ledare.

Första stopp var i Jävre där vi serverades en polarbrödssmörgås med dryck. Färden fortsatte till Skellefteå landsförsamlings fina kyrka där vi närvarade under gudstjänst med nattvard.

Kyrkan är gammal och har bland annat en unik altartavla från 1400-talet där Gud avbildats, det är mycket ovanligt på altartavlor, oftast avbildas Jesus, lärjungarna eller Maria med Jesusbarnet.

Efter denna fina stund blev det god lunch i Nordanå Värdshus och därefter äntrade vi bussen för färd mot slutmålet i Burträsk.

På besökscentret i Burträsk blev vi guidade av Susanna Tedestedt som berättade om hur roligt och inspirerande det var att träffa människor från hela världen i sitt arbete.

På väggen satt tavlor som visade hur osten gjordes. Det var ett intressant föredrag om Burträsks stolthet. Därefter kaffe och wienerbröd.

Kl.16.00 var det tid för hemresa och ett sista stopp i Jävre igen, en bensträckare och Festis och äpple serverades.

Cirka 18.30 landade vi slutligen vid församlingsgården, vi tackade våra guider för en underbart fin resa som ju inte blev sämre av att vädrets makter var med oss – sol och varmt hela dagen.

Vi som skulle stanna i Älvsbyn klev av och önskade de kvarvarande god tur hem, så var en underbar dag slut.

Text och Foto: Gunnel Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.