Månadens näringslivsfrukost

Småföretagen bidrog med 112 miljoner kronor till välfärden.

Morgonsoffan gäst var Elisabeth Öhman Nordström

Peter Lundberg från näringslivskontoret väntade i det längsta med att presentera fredagens hemliga gäst i morgonsoffan på månadens näringslivsfrukost.

Först ut blev istället Företagarnas ordförande, Elisabet Öhman Nordström som berättade att den HLR-utbildning man erbjudit Älvsbyns företagare blivit en succé med cirka 40 deltagare.

Ola Granberg, Älvsby handel puffade för kvällsöppet den 28 maj och meddelade att föreningslivet är välkomna att invadera Storgatan som kommer att vara avstängd som vanligt.

Jenny Lundgren, Business by women och Viktoria Viklund, ÄIF Fotboll, berättade om ett av de kommande arrangemangen, nämligen Idrottens dag den 24 augusti.

I år kommer Älvsbyn att vara den enda kommunen i Norrbotten som dagen arrangeras i.

Det här sker i samarbete med SISU Idrottsutbildarna.

Med Idrottens dag vill man inspirera fler barn, unga och vuxna att kunna och vilja idrotta hela livet.

De vill att fler ska få uppleva idrottsglädje och gemenskap i föreningarna, där fokus ligger på glädje och utveckling.

Bland annat kommer dagen att innehålla ett företagarrace där företagen får anmäla 4-mannalag.

UF företagen

Årets kull av Unga företagare på gymnasieskolan besökte även de frukosten.

Nu har de provat på företagandet under ett år och har kommit fram till avvecklingsfasen.

De var helt eniga i att företagande var knepigare än de hade kunnat föreställa sig, men några av dem kanske vi får se i morgondagens älvsbyföretag.

Elisabet Nilsson Singh, arrangör för Trolltagen, talade sig varm för Älvsby Handels Knalledagen den 5 juli.

Då blir det även premiär för årets version av Trolltagen uppe i Storforsen.

Hon berättade också att nu kliver hon av ledningsgruppen och lämnar över till nya krafter efter att ha varit med att arrangera evenemanget i fem år.

Innan dess besöker melodifestivalenvinnaren Robin Bengtsson Klimatevent Älvsbyn den 25 maj vid Lomtjärnsparken. En klimatdag skapad av fyra ungdomar, med olika aktiviteter för stora och små.

Bland annat föreläsning av organisationen Djurens rätt men även lokalproducerade livsmedel, godisregn och tävlingar. Loppis står också på programmet.

Dagens gäst i morgonsoffan presenterades och visade sig vara Elisabeth Öhman Nordström, Företagarnas ordförande sedan över tio år tillbaka men även vd och delägare i Älvsby Tryck & Design AB.

När hon får välja föredrar hon slalom, att vara företagare, lägereld och katt.

Allt enligt Peter Lundbergs frågelista.

– Företagarna Älvsbyn är en medlemsförening som driver företagarfrågor.

Vi har en god förankring bland företagen och en stark bredd i styrelsen med bland annat de stora företagen, Sparbanken Nord och Älvsby handel, säger Elisabeth Öhman Nordström.

Företagarna driver exempelvis frågor som att öka polisnärvaron, minska avgifter för företagare, samordna tillsyn samt minska regelbördan.

– Varje företagare lägger ner cirka 10 timmar i veckan på administration och det är galet att det ska behöva vara så mycket, säger Elisabeth.

Företagarna jobbar för tillfället även på att få hit ett företagshälsovårdföretag.

Att skapa bättre nätverk mellan företagen är ett annat viktigt område för föreningen.

– Vi gör bland annat bussutflykter tillsammans, exempelvis till Luleå hockeys matcher, Aitikgruvan och företag i kommunen, säger Elisabeth.

Hon berättar också att småföretagen i Älvsbyns kommun bidragit med 32% av kommunens skatteintäkter under det senaste året, vilket motsvarar 112 miljoner kronor.

– Vi ligger på andraplats i länet som ”välfärdsskapare”. Det känns stort så detta firade vi med att besöka alla medlemsföretag med en tårta, säger Elisabeth Öhman Nordström.

Till vardags driver hon företaget Älvsby Tryck & Design AB sedan 2001 tillsammans med två andra.

Företaget har en historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 50-talet, men familjerna Johansson och Wåhlström tog över verksamheten 1962 och resten är historia.

I dag ser företagets verksamhet fullständigt annorlunda ut och tekniken går inte längre att känna igen.

Elisabeth hade med sig och visade upp en klenod från den gamla blysättningsperioden där man plockade bokstav för bokstav in i en hållare när man skulle trycka.

I dag är nästan allt digitalt.

Därefter tackade Peter Lundberg från näringslivskontoret för visat intresse och påminde om att nästa frukost i Älvsbyn blir torsdagen den 20 juni, men innan dess gör näringslivsfrukosten en utflykt till Vistträsk redan måndag den 10 juni.

Text: Lars-Eric Lundberg
Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.