Berättarträff om pappersindustrins utveckling

13 APR 2019
Skrivet av :

Livsnjutarna Jarl-Olof Engström och Curth Svedberg.

I mars hade SPF Seniorerna Pärlan en mycket uppskattad Berättarträff med Livsnjutarna Curth Svedberg och Jarl-Olof ”Jalla” Engström som berättade om utvecklingen av träindustri: Från kolugn till pappersfabrik.

 

De visade på en lång utveckling som ändå gick relativt fort, från att ha varit en ”smutsig” och farlig industri till att bli en Framtidsfabrik, global, fossilfri och med minimala utsläpp. Svedberg och Engström berättade med intresse, kunskap och engagemang om utvecklingen, den tekniska, ekonomiska likaväl som den miljömässiga. Med gamla autentiska bilder visades människor, metoder och miljöer. De hade en synnerligen intresserad åhörarskara.

Presenter till publiken

Avslutningsvis lottades presenter ut till publiken, presenter via Smurfit Kappa.

SPF medlemsmöte i april

En månad senare, den 10 april, hade SPF Seniorerna Pärlan medlemsmöte på Folkhögskolan. Mer än 70 människor, idel ungdomliga seniorer, många av dem nya medlemmar, kom för att träffas, underhållas, samspråka, äta lunch tillsammans och kanske få en lotterivinst eller två .

Trubaduren Stefan B. Andersson

Särskilt inbjuden för underhållningen var trubaduren Stefan B. Andersson, Piteå. Han spelade gitarr och munspel och sjöng dessutom. Han varvade sina svängiga låtar med småprat och historier. Inledningen startade glammigt med ”När det våras ibland bergen…”, en text som sjöngs på många andra häftiga melodier. Publiken kom meddetsamma i rätt stämning. Flera av hans texter var på pitemål, många var underfundiga och allvarsamma också och någon behandlade fenomenet med hemlängtan. Nämnas kan Nyårsklockorna på pitebondska, Kåggamoj-visan, I vell öut. Finstämd var också hans Sång till modet, till alla som bygger broar och släpper in, i stället för murar som stänger ute. Oförglömlig var Strövtåg i hembygden. Låtarna Tjejkväll och Pappa på puben lockade fram många (igenkännande?) fniss och skratt. Ett oväntat samarbete med Lasse Berghagen, som själv var helt ovetande om det, resulterade i visan Pite i mitt hjärta, låt mig besjunga dig nu… och superaktuellt var extranumret om Piteå som kommande OS-kandidat.

Låt Fluxen-restaurangen vara kvar

Från TTR, Tillgänglighets -och TrygghetsRådet, tidigare KHPR, lämnades information.  SPF:s medlemsmöte gav sitt fulla stöd åt att restaurang Fluxen ska få vara kvar, en ypperlig samlingsplats i många olika sammanhang.

I sångens och glädjens tecken.

Efter lotteridragning avslutades så ännu en dag i sångens och glädjens tecken.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.