Älvsbyn är bäst i länet

21 APR 2019
Skrivet av :

Antalet kvinnor inom räddningstjänsten i Norrbotten är fortfarande låg i jämförelse med antalet män. I orterna Luleå, Haparanda och Pajala finns inte en enda kvinnlig brandpersonal. I Älvsbyn däremot ser läget ljusare ut, där 15,9 % av brandpersonalen är kvinnor. Detta gör Älvsbyn till den kommun i länet som har flest kvinnlig brandpersonal.

Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun, är en stolt pionjär inom området och arbetade en längre tid som ensam kvinna inom räddningstjänsten i kommunen. Något som har lett henne till att lägga extra krut på att försöka få kvinnor att bli intresserade av yrket.

– Jag har jobbat ganska intensivt med jämställdhet. Jag börjar med sexåringarna som kommer till mig varje vår och jag vänder mig till tjejer företrädesvis då vi behöver nya medarbetare.

Text: Robin Nilsson, Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.