Älvsbybladet levererades klimatsmart

30 APR 2019
Skrivet av :

Med elcykel och elbil har senaste numret av Älvsbybladet delats ut till hushållen i Älvsbyn. Bakom detta hittar man flera olika aktörer som vill ha en klimatsmartare utdelning. 

Utdelning kan vi göra själva! Elisabeth Nordström och Anneli Olofsson vid Älvsby Tryck & Design AB

 – När vi kontaktade Postnord angående utdelning av Älvsbybladet, så får vi veta att det är ekonomiskt fördelaktigt att lämna in tidningen till ODR-terminal, som närmast finns i Umeå. Men hur klimat- och tidsmart är det? Först köra en pall till Umeå och sedan skicka tidningen i retur till Älvsbyn för utdelning, säger Elisabeth Nordström, Älvsby Tryck & Design.

Klimatsmartare lösning

Istället för att följa Postnords rekommendation valde Elisabeth och gänget, tillsammans med hjälp av Dick Lundström, före detta tidningsutdelare, Tom Dahlqvist, Dahlqvist bil, och Robert Granström, projektledare i CELLER-i, att själva ta tag i saken.

– Vi bestämde oss för att ta saken i egna händer. Det kan vi göra själva, för att använda en gyllene slogan.

Utrustade med elbil och elcykel har gänget själva delat ut tidningen till hushållen i Älvsbyn och dess byar. I samband med detta kommer resultatet av dagarna att analyseras, med fokus på den klimatsmarta delen.

– I elbilen installerades en logger och med hjälp av två ex-jobbare vid Luleå Tekniska universitet kommer vi att göra en analys för att se hur vår klimatsmarta delning fallit ut. Hur långt körde vi? Funkar det med elbil på vintern? … och skulle Postnord ens ha hunnit ner till Umeå (265 km) på den körsträcka som vi tillryggalagt?

Text: Robin Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.