Vänliga Veckan är här

11 FEB 2019
Skrivet av :

Vänliga Veckan infaller varje år i februari, samma vecka som Alla hjärtans dag, för att påminna oss om att vi alla mår bättre om vi är vänliga mot varandra.

Denna vecka 11-17/2 ska vi vara lite extra snälla.

Inte bara för att det är Alla hjärtans dag på onsdag, utan för att vi ska fira Vänliga veckan.

Temat detta år är att vara snäll mot någon som inte tycker som du.

Fakta

Vänliga veckan är en svenskskapad tradition sedan år 1946, att under en vecka (numera i februari) visa vänlighet mot sin omvärld.

Upprinnelsen till begreppet Vänliga veckan härstammar från en trafikräknare, som år 1946 berättade att under hans pass såg han 12 människor som log, 15 som såg nöjda ut medan däremot 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning.

Detta föranledde publicisten och biståndsorganisationen Läkarmissionens grundare Harry Lindquist att instifta en årligt återkommande Vänliga veckan, senare med understöd av idrottsledaren Ernst Killander.

Vänlighet och artighet i trafiken, på arbetsplatsen och i familjen var ledorden för Vänliga veckan, som ursprungligen inföll första veckan i november.

År 1948 listar tidningen Hemmet och familjen riktlinjer att tänka på under veckan, att tänka gott och tala gott om medmänniskorna.

År 1960 införs mottot ”Vänlighet vinner” som recept mot ett allt mer stressat samhällsklimat.

Läs mer om Läkarmissionen

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.