Uppskattat firande av Vidsels kyrka 50 år

03 DEC 2018
Skrivet av :

Den 24 november var det 50 år sedan invigningen av Vidsels kyrka ägde rum. För att fira detta bjöd Älvsby församling på extrainsatta jubileumsarrangemang för alla åldrar. Många Vidselsbor och tillresta från byarna omkring lät sig omslutas av ord och ton under jubileumsveckan, som inleddes med ett uppskattat barn- och ungdomsfirande.

–          Firandet bestod av bland annat pyssel, tårta och filmvisning, berättar kyrkoherde Anna-Karin Thorngren Bergman och tillägger. -Det var välbesökt och så fick barnen gå på upptäcktsfärd i kyrkan.

 

Många barn ville smaka av den goda jubileumstårtan. Foto: Sara Bohlin

Vidsels kyrka är uppförd av trä och består av en kyrksal och en lika stor församlingssal. Väggar och tak är klädda med naturfärgad träpanel, vilket skapar en varm känsla i lokalen.

–          Det finns heller inget kor inne i kyrkan, vilket gör att vi som medverkar och gudstjänstdeltagarna kommer nära varandra. Det blir en ganska familjär känsla, förklarar Anna-Karin.

Firandet fortsatte med tre cafékvällar. Först ut var familjen Börje och Maria Andersson som bjöd på sång och musik tillsammans med Stina och Adrian Bohlin. Därefter följde en kväll med Älvsby forskarförening som visade bilder och berättade hur det var i Vidsel förr i tiden.

–          Många äldre församlingsbor var där och delade sina minnen och det blev en riktigt intressant kväll.

Stina Bohlin och Börje Andersson medverkade vid jubileets första musikcafé. Foto: Sterling Nilsson

Medryckande blev också musikcaféet under temat ”Let us celebrate” där Vidsels kyrkokör, sångkören Nya Röster och Ungdomskören ”JoySingers” stod för underhållningen tillsammans med den eminenta körledaren Ing-Marie Lindgren.

Ungdomskören JoySingers. Foto: Ing-Marie Lindgren

Veckan avslutades med sammanlyst jubileumsmässa och predikan av kyrkoherde Anna-Karin Thorngren Bergman. Vidsels kyrkokör medverkade och ungdomskören framförde också ett par sånger under mässan, som avrundades med kyrkkaffe i kyrkans samlingssal.

Vidsels kyrkokör. Foto: Margareta Offermann

Mycket har hänt under åren som gått. I dag bedriver Älvsby församling en bred verksamhet i lokalerna. Gudstjänst firas var annan söndag och Öppen kyrka för daglediga, stickcafé, barn- och ungdomsverksamhet samt konfirmandgrupp samlas varje vecka. En gång per månad arrangeras också musikcafé som lockar besökare.

Jubileumsveckan avslutades med sammanlyst gudstjänst och predikan av kyrkoherde Anna-Karin Thorngren Bergman. Foto: Margareta Offermann

–          Vi tar vår uppgift på allvar. Vi tror på Vidsel och vill att kyrkan ska vara en naturlig mötesplats där alla är välkomna, avslutar Anna-Karin Thorngren Bergman.

 

 

Text: Sara Bohlin

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.