Nya i toppen för LRF Ungdom

Beatrice Ramnerö, 29, Lillkorsträsk, Älvsbyn, respektive Linda Långström, 27, Laxbacken, Robertsfors.

Beatrice Ramnerö och Linda Långström

Beatrice Ramnerö är helt ny i styrelsen, medan Linda Långström varit ledamot. De är båda peppade på att börja jobba:

– Det var bra energi på årsmötet och många goda idéer om vad vi ska göra under det kommande året, så jag känner mig riktigt taggad, säger Beatrice Ramnerö.

Hon är just nu föräldraledig, men arbetar annars med strategifrågor på Lantmännen och driver även ett företag inriktat på jordgubbsodling.

Hon och sambon Erik Johansson bor på hans föräldrars gård med bl a mjölk- och köttproduktion.

Linda Långström bor också på sin sambo, Jonas Pellbrant, föräldrars mjölkgård i Laxbacken, och jobbar halvtid där, och halvtid på ett annat jordbruk.

Men förhoppningen är att hon och Jonas en dag ska ta över i Laxbacken.

Vill sprida positiva budskap

Både Beatrice och Linda menar att en av LRF Ungdomens viktigaste uppgift är att säkra kompetensförsörjningen till de gröna näringarna.

– Vi måste sprida budskapet att det här med lantbruk inte är jobbigt och surt, utan kul! Det är ett varierande jobb, där man varje dag möter nya utmaningar och får lära sig något nytt, säger Linda Långström.

Visa förebilder
Beatrice Ramnerö vill lyfta goda förebilder som driver lönsamma lantbruksföretag.

– Vi måste visa att lantbruket är en framtidsbransch full av möjligheter. Här i norra Sverige har vi stora fördelar med de ljusa sommardygnen som gör att allt växer enormt fort, de kalla vintrarna som minskar skadedjurs- och sjukdomstrycket och inte minst har vi relativt god tillgång på vatten, säger hon.

Fler måste sälja sin mark

Övrigt som talar för framtiden är ökad efterfrågan på lokala livsmedel med mervärden. Dessutom regionala livsmedelsstrategier som arbetar för ökad matproduktion. Det finns mycket mark i norra Sverige, som dessutom är billig jämfört med övriga landet. Men en utmaning är att det är lite mark som faktiskt är till salu.
– Det är få som väljer att sälja sin mark, även om de lagt ner verksamheten och inte längre brukar marken. Det är lättare att få tag på arrenden, men för att våga utveckla sina företag är det viktigt att folk får möjlighet att köpa mark, understryker Beatrice Ramnerö.

Övriga i LRF Ungdomens styrelser:

Norrbotten: Lowa Göransdotter, Påläng, vice ordförande, Erik Johansson, Älvsbyn, Johannes Nyman, Altersbruk och Linnéa Åström, Kalix.

Västerbotten: Maja Forslund, Kåge, vice ordförande, Frida Dahlberg, Alnarp, Nils Larsson, Bygdeå och Lina Eriksson, Åsele (ny).

Källa: LRF Hemsida

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.