Årets hållbara julbord 2018 finns i Sikfors

Sikfors Konferens & Fritidsby, i Piteå kommun, har vunnit LRF Norrbottens utmärkelse ”Årets hållbara julbord 2018”.

Foto: Stefan Larsson

De köper en stor mängd råvaror av lokala producenter, samarbetar med bygdens lokala matvaruaffär för att samordna transporter – och investerar tid i att träffa leverantörer för att få inblick i var maten kommer ifrån.

Det är andra året i rad som LRF Norrbotten ordnar tävlingen Årets hållbara julbord, som ryms inom det EU-finansierade projektet Mer Nära Mat.

Ett av syftena med projektet är att öka kunskapen och medvetenheten om den hållbara maten hos allmänheten.

I fjol var det Stormyrbergets Lantgård, Piteå, som hade det mest hållbara julbordet, och i år går priset alltså till Sikfors Konferens & Fritidsby, i konkurrens med tolv andra tävlande.

– När vi skickade in vårt bidrag trodde jag väl aldrig att vi skulle vinna, då vi är en ganska liten anläggning. Men vi har trots allt cirka 1 000 julbordsgäster varje år, och jobbar med hållbarhetstänkande hela tiden, säger Åsa Nilsson, verksamhetsansvarig på Sikfors Konferens & Fritidsby.

Åsa Nilsson Foto:Stefan Larsson

Faktum är att i byn är man så van att tänka hållbarhet och lokal samverkan att det blivit en självklarhet.

– Vi har nog inte bara tänkt på att kommunicera det, säger Åsa Nilsson.

På julbordet är alla köttprodukter gjorda på närproducerad råvara eller, köpta förädlade av lokala företag.

Potatisen kommer från ett företag i byn – 500 meter från växtplatsen – och fisken från ett företag i Piteå. De gör många sorters egen sill, gravar laxen och kokar egen blodkorv, för att nämna något.

I köket finns en egen konditor som bakar och tillverkar nästan allt på efterrättsbordet.

Transporterna samordnas med Handlarn’, bygdens lokala matvaruaffär, där Sikfors Konferens & Fritidsby är en viktig samarbetspartner för att affären ska finnas kvar.

Vinnarna är också noga med att besöka leverantörerna, ”så vi vet att djuren haft det bra”.

Men även utöver julbordet verkar företaget för hållbarhet och cirkulär ekonomi i bygden.

De lagar dagligen 67 portioner mat till barn och personal i friskolan I Ur och Skur Forsen, dit det är tre-fyra minuters transport.

Byborna äger tillsammans fastigheterna som skolan och Handlarn’ huserar i.

Foto: Stefan Larsson

Sikfors Konferens & Fritidsby har även lunchverksamhet för anställda och entreprenörer i bygden, liksom förbeställda middagar och konferensgäster.

– Själva råvaran kan bli dyrare om man köper lokalt. Men genom att vi är en liten effektiv personalstyrka behöver vi inte hyra in personal för att ta hand om t ex resterna efter putsat kött för att göra köttfärs direkt.

Vi har väldigt litet svinn och då går det ihop, säger Åsa Nilsson.

I företaget finns åtta anställda, och man omsätter 6,5 miljoner kronor. Sikfors Konferens & Fritidsby ägs av Stenvalls Trä, som vill kunna erbjuda sina anställda lunchrestaurang och affärspartners mat och logi.

Det finns 80 campingtomter, 10 stugor och 14 hotellrum.

– Vi har investerat mycket de senaste åren, och det behöver renoveras ytterligare i några år.

Sedan ska det börja vara klart, berättar Åsa Nilsson.

I juryn för Årets hållbara julbord 2018 ingår Daniel Strandlund, marknadskommunikatör LRF Norrbotten, Pelle Johansson, matkonsulent, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten samt Jenny Bucht, projektsamordnare Nära Mat, Norrbottens regionala livsmedelsstrategi.

I motiveringen sägs bl a att Sikfors Konferens & Fritidsby är ”ett riktigt landsbygdsföretag med bra val av lokala leverantörer, bra mat och ett cirkulärt tänkande för att hela byn ska leva”.

Övriga tävlande var:
Restaurang Ajtté
Kallkällan
Camp Ripan
Gröndals matupplevelser
Jössgården
Kaptensgården
Restaurang Tage
Restaurang Viljan
Sörbyn Turism & Konferens
Villgot lokal & mat
Jokkfall
Kukkolaforsen Turist & Konferens

Källa: PRESSMEDDELANDE från LRF

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.