Aktiviteter hela hösten

07 DEC 2018
Skrivet av :

Folke Öberg bjöd på en nostalgisk resa.

SPF Seniorerna Pärlan har haft en höst fylld med aktiviteter. Förutom de permanenta inslagen med kurser bl.a. i att hantera sin smartphone, promenader, bowling, körsång och mycket annat, så har man också sedan flera år haft ”Berättarträffar”.

Berättarträffarna har alltid en gäst som berättar om något spännande. Publiken brukar vara omkring 30 personer och de avslutas alltid med kaffe och kaka till en billig penning. Till träffarna är även icke-medlemmar till SPF välkomna. Ingen senior behöver vara ofrivilligt ensam.

I oktober gjorde Folke Öberg en nostalgisk resa och pekade på vedermödor som kunde drabba en villabyggare i Älvsbyn på Prästgärdan under 1950-talet.

Catrin Johansson och Sally Wallström från Sparbanken Nord.

I november berättade kunniga och engagerade Catrin Johansson och Sally Wallström från Sparbanken Nord om bankens många digitala tjänster. De belyste också säkerhetsfrågor och vikten av att inte falla för nätbedragare. Det blev en faktaspäckad och trevlig eftermiddag med bra information.

Martin Dahlin.

Samma eftermiddag informerade Martin Dahlin om bostadstillägget för pensionärer, ett tillägg som väldigt många seniorer inte söker.

Föreningen har en egen hemsida, spfseniorerna.se /Norrbotten/ Pärlan och ett facebook-konto.

Luleåpolisen Mats Ekman från bedrägeriroteln.

I november blev det även en berättarträff ledd av luleåpolisen Mats Ekman från bedrägeriroteln. På ett både sakligt och mycket underhållande sätt gav han många exempel på bedrägerier som kunde drabba människor. Han betonade vikten av att inte vara godtrogen, inte lämna ut sina koder och kort och att vara rimligt misstänksam. Typer som ”romansbedragare” och ”manschettbedragare” togs upp och han varnade för deras tillvägagångssätt. Det handlar om att mycket stora summor på ett litet kick / med ett litet klick / kan hamna i bedragares händer.

Anna-Karin Enmark, Älvsbyns begravningsbyrå.

Avslutningsvis berättade Anna-Karin Enmark, Älvsbyns begravningsbyrå om det ganska nya begreppet framtidsfullmakt. Utförligt redogjorde hon för fördelarna med att i god tid ha tecknat en sådan men tog samtidigt upp avigsidor som kan visa sig i samband med arv och testamenten. Dagens ämnen gav upphov till många frågor och de kunde alla besvaras av de kunniga gästerna.

Eftermiddagen var ännu en riktig höjdare med massor av ny kunskap och gemytlig samvaro. Nu är alla närvarande mycket mer medvetna om hur viktigt det är att handskas varsamt med den digitala tekniken, att använda den utan att behöva vara rädd för den.

TEXT OCH FOTO: INGER BOSTRÖM

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.