Här prisas vinnaren av Utstickarpriset 2018

16 NOV 2018
Skrivet av :

Raphael Fellmer, Tina-Marie Qwiberg och Susanne Jonsson.

 

Under torsdagkvällen var det dags för den sjunde upplagan av Utstickarpriset, denna gång på Rosendals Trädgård i Stockholm. Med årets fokus på mat, respekten för livsmedel, odlingen, tillagningen och njutningen utsågs Tina-Marie Qwiberg till vinnare och hyllades tillsammans med finalisterna Susanne Jonsson och Raphael Fellmer för sitt arbete mot en hållbar framtid.

Kvällen inleddes med ett panelsamtal lett av hållbarhetsexperten och jurymedlemmen Johan Kuylenstierna tillsammans med finalisterna Susanne Jonsson, Raphael Fellmer samt Cindy Kite, koncernanalytiker på Polarbröd. Samtalen handlade om hållbar odling kombinerat med kärlek och respekt för vår mat. Samtalen avslutades med en intervju och tacktal av vinnaren Tina-Marie.

– Jag vill tacka naturen som ger oss alla förutsättningar för ett hållbart liv. Tack vare den här utmärkelsen orkar jag göra minst en film till, säger Tina-Marie Qwiberg, vinnare av Utstickarpriset 2018.

Juryns motivering löd:

Årets vinnare arbetar helhjärtat och med ett brinnande engagemang för en hållbar framtid och en rik matkultur. Med avstamp i matglädje och välsmakande råvaror jobbar hon för en hållbar utveckling i alla led, från bruket av jorden, till råvarornas kvalitet, lagandet av maten och konsumentens upplevelse. Hennes globala ansats förankras i myllan på lokal nivå. Inte bara genom att själv bevisa att det går att odla goda råvaror med ett välmående jordbruk, utan också genom att göra viktiga dokumentärfilmer om ämnet där hon gör svåra frågor tillgängliga för den breda massan. Tina-Marie Qwiberg inspirerar och ger oss hopp om en levande, motståndskraftig och uthållig försörjning.

Tillsammans med de dryga 80 gästerna bestående av representanter och partners med ett intresse för temat fortsatte kvällen med mingel följt av en plantbaserad middag bestående av råvaror från odlingarna på Rosendals trädgård. Många kontakter knöts och många inspirerades med hur vi med hjälp av jordbruk, råvaror, mat och måltider kan bidra till en uthållig försörjning.

– Årets finalister lyfte alla fram vikten av att kombinera arbetet med hållbarhet med en positiv inställning till varje människas möjligheter att göra skillnad. Om vi kan skapa ett mer hållbart livsmedelssystem så spar vi på grundläggande resurser och möjliggör samtidigt att vi kan fortsätta att njuta av god och näringsrik mat även i framtiden, säger Johan Kuylenstierna, moderator för kvällen och jurymedlem i Utstickarpriset.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.