Skall det bli Brittsommar

Efter en tid av kyliga dagar med både ishalka och snö så verkar nu värmen komma åter fram mot tisdag – onsdag i veckan.

Längs Västerbottens-Norrbottens kustland ser det ut att kunna bli över 10 grader varmt i veckan, i Lappland blir det temperaturer strax under 10-strecket.

Varmluften sprider sig långt upp i hela landet, säger SMHI.

Det är varmluft från området runt Spanien, Portugal och nordvästra Afrika som når Sverige via Storbritannien under veckan.

Fakta:
Brittsommar

Definitionerna av brittsommar varierar något. Men normalt sett brukar begreppet brittsommar bara användas i samband med Birgittadagen den 7 oktober. Dagen har sitt ursprung i att påven helgonförklarade heliga Birgitta den 7 oktober 1391.

För att vädret ska kallas brittsommar behövs varma och soliga dagar omkring den 7 oktober, ibland finns också kravet på att det dessförinnan ska ha varit minst en period av kyligare och höstlikare väder.

Brittsommar är ett begrepp som förekommer enbart i Sverige och Finland. I Norge och Danmark har man i stället lånat in det uttrycket indiansommar från engelskan.

Indiansommar används även i Sverige om en varm och vacker period under hösten, men begreppet är inte knutet till en speciell dag i almanackan.

Källa: SMHI

Länk 

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.