Polisen varnar för utländska ligor

Polisen har tydliga indikationer på att en grupp personer kopplade till de utländska ligor som tar sig in i Sverige för att begå brott, nyligen tagit sig in i landet.

De här brottsnätverken begår brott som bland annat stöld av fordon och fordonsdelar.

– Det finns organiserade stöldligor baserade i Litauen, nu vet vi att det kommit ytterligare personer kopplade till dem, till Sverige.

Därför vill vi göra allmänheten extra uppmärksamma på okända personer som rör sig bland villor och bostadsområden, nu när det börjar bli mörkare på eftermiddagar och kvällar, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen, Noa.

De här personerna rör sig snabbt över landet och begår olika typer av tillgreppsbrott som inbrott, stölder av fordon, fordonsdelar, större maskiner och verktyg.

Polisens tips till allmänheten är att ställa in bilar i garage om det är möjligt, och att vara vaksamma på okända personer som rör sig i bostadsområden – ser man något misstänkt eller vid pågående brott ska man höra av sig till polisen.

De är vanligt att stöldgods göms i skogsområden eller på andra platser, om man påträffar stöldgods ska man också höra av sig till polisen.

– Vi gör löpande insatser mot de här internationella kriminella nätverken, samverkar med andra länder och har bevakning i våra hamnar.

Att bekämpa den här brottsligheten innebär betydande skillnader i människors vardag, säger Linda Staaf.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.