5,1 miljoner i Bucht-pengar till Älvsbyns Näringsarena

10 OKT 2018
Skrivet av :

Bengt Strandberg, näringslivschef, presenterade Älvsbyns nya näringsarena som finansieras av Bucht-pengar. FOTO: STERLING NILSSON

Älvsbyns Näringsarena byggs med pengar som kommunen fått för ändamålet via landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
– Den ska bli en katalysator för näringslivet i Älvsbyn, berättade näringslivschefen Bengt Strandberg i samband med den senaste Företagarfrukosten på Polar Hotel.
FOTO: STERLING NILSSON

Det handlar om tre underarenor. En övergripande, en fysisk och en digital. Projektet har fått 1,7 miljoner årligen under tre år.
– Vi behöver skapa mötesplatser både fysiskt och digitalt för att utvecklas. Det kommer att synas ganska snart, avslöjade Bengt och tipsade om två event redan under denna månad.

Näringslivets Magdalena Ribbing

Den 15 oktober föreläser Annmarie Palm, känd kommunikatör, om Business Behavior. Det blir även workshop och mingel. Hon har kallats för näringslivets Magdalena Ribbing och även skrivit boken; Business behavior: Uppför dig – eller tappa affären” 
En vecka senare, den 22 oktober, besöks Älvsbyn av Christina Berglund, CIAM Utveckling. Hon talar under temat; ”Renodla beslutet och släpp handbromsen”.  Se kommande annonser i Älvsbybygdens annonsblad.

 
Plattform a la Umeå
Elisabeth Nordström, ordförande för Företagarna i Älvsbyn, förklarade att företagarorganisationerna är delaktiga och aktiva i många frågor.
– Men i dag är det tyvärr allt för få som känner till vad vi gör.
Robert Granström, konsult, gav en bild av hur en digital plattform för företagen i Älvsbyn kan se ut.
– Umeå har varit framgångsrika på att skapa digitala arenor. Vi behöver ju inte uppfinna hjulet fler gånger utan tänker ta oss en titt på hur de arbetar.
 
Bill, Bettan och Bengt
Parallellt med Näringsarenan pågår projektet Kreativa Företag (tidigare Kreativa byar) som fått 1,5 miljoner i EU-medel av Spira Mare.
– Vår stora fråga är; Vad behöver småföretagen i Älvsbyn?.Jag vet ju själv hur det var som egenföretagare. Tiden räcker inte till. I dag missar företagen i kommunen stora belopp. Därför vill vi skapa bollplank, ge stöttning, vid behov även kanske låta erfarna företagare gå in som en slags skuggledning. Genom samarbete kan också småföretagen lämna anbud på större jobb, berättade projektledaren Bill Nilsson.
I styrgruppen för projektet ingår även Bengt Strandberg och Elisabeth Nordström.
 
Ett jobb att rekommendera
Helena Öhlund, kommunalråd, berömde Företagarfrukostarna.
– De är bland de bästa stunderna i mitt jobb. Det är ju företagen i kommunen som bidrar till välfärden. Jag kan varmt rekommendera uppgiften som kommunalråd i Älvsbyn, hälsade Helena som avgår efter mandatperioden.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.