”Vi vill se ett nytt ledarskap”

08 SEP 2018
Skrivet av :

I FINKAN. Centerpartiet i Älvsbyn har en hästfinka som valstuga. Elin Lidström, Agneta Nilsson och Göran Lundström hoppas på ett grönare Älvsbyn med nytt ledarskap.

VALSPURT: Centerpartiet går till val med sin närodlade politik. 
– Vi vill också se ett nytt ledarskap i kommunen, säger Göran Lundström, partiets andranamn på den kommunala valsedeln i Älvsbyn.

Centern anser att Älvsbyn behöver en grön tillväxt och vill underlätta för skogs- och livsmedelsföretag att starta nytt, utveckla och växa.
”Varför får våra svenska kommuner köpa in mat som är olaglig att producera i Sverige?”, skriver Daniel Strandlund, kretsordförande i partiets lokala folder.

Älvsbycentern vill även uppmuntra turistentreprenörer och samverka med organisationer som driver utveckling och innovation.

När det kommer till den kommunala verksamheten vill Centerpartiet i Älvsbyn lära av andra kommuner.
– Det finns andra kommuner som driver verksamheterna lika bra eller till och med bättre till en billigare penning. Bör vi inte ta lärdom av dem? undrar Göran Lundström.

Enligt honom kostar de kommunala verksamheterna 68 miljoner kronor mer i Älvsbyn än i andra jämförbara kommuner.
– Vi vill veta varför. Det finns säkert förklaringar. Men jag är också övertygad om att pengar kan sparas genom att vi lär av andra. Där kommer det nya mer ödmjuka ledarskapet in som vi representerar. Vi vill lära av misstagen. Inte dölja dem.

Göran påpekar också att äldreomsorgen i Älvsbyn är 26,5 procent dyrare än riksgenomsnittet.
– Vi är fjärde sämst i landet på den punkten. Det måste ju bero på att vi missat lösningar som andra anammat.

Där kommer frågan automatiskt in på det nya planerade demensboendet. För centerpartiet har placeringen sekundär betydelse.
–  För oss är det viktigaste att innehållet är bra, säger Berit Hardselius, partiets förstanamn på valsedeln i kommunen, till Piteå-Tidningen.

Centern vill däremot att hälsocentralen blir kvar i centrum. Inte samlokaliserad med det nya boendet om detta hamnar på Västermalmshöjden.

Byaskolorna vill centern bevara.
– Vi måste skapa en trygghet. Inte hålla på att rycka i byaskolorna. Det skapar osäkerhet, menar Göran, som liksom sina partikollegor vill marknadsföra Älvsbyn som kommunen med levande byar.

Han vill också också se större och tidigare satsningar för att möjliggöra individers utveckling.
– Inte minst bör vi öka insatserna mot unga som mår dåligt eller har hamnat snett på något sätt. Ju tidigare desto bättre. Bättre att stämma i bäcken än i ån.

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.