”Vi ska bli den bästa kommunen i Norrbotten”

08 SEP 2018
Skrivet av :

 

Peter Lundberg, Kristdemokraterna förstanamn i Älvsbyn, och Anette Asplund, andranamn på partiets riksdagslista i länet.

VALSPURT: Varannan bybo på den kommunala valsedeln. Det är Kristdemokraternas melodi i Älvsbyn.
– Starka byar stärker centralorten. Vi vill ha en förankring i byarna, säger Peter Lundberg, partiets förstanamn i kommunvalet, som vurmar för en levande landsbygd, ett bra företagsklimat och utökade välfärdssatsningar.

Älvsbyns kommun har i dag inga skulder.
– Det är jättebra. Men efter att under så många år bara jagat kostnader är det dags att vi börjar titta på intäktsmöjligheter, anser Peter.

Enligt honom är det svårt att spara sig till utveckling och tillväxt.
– Därför vill vi göra det enklare att, starta, driva och äga företag. Bland annat genom låga avgifter och entreprenörskap i skolan. På det området ska vi bli den bästa kommunen i Norrbotten.

Älvsbyns småföretag bidrog, år 2015, med 109 miljoner kronor till kommunens välfärd. Det motsvarade hela 33 procent av den totala inkomstskatten. Mest i hela Norrbotten.
– I Älvsbyn finns över 800 aktiva företag. Det är flest i länet per invånare. Älvsbyn har fått pris som Sveriges mest jämställda företagskommun. Vi bör satsa på områden där vi är bäst och ett av dessa är företagande, menar Peter som utvecklar sitt resonemang.
– Framgångsrika företag skapar välfärd. Får vi hela kommunen att leva är mycket vunnet.

Kristdemokraterna i Älvsbyn värnar också om byaskolorna.
– Vi måste börja se mer långsiktigt. Om vi lägger ned högstadiet i Vidsel och fem barnfamiljer flyttar till en annan kommun så är hela besparingen uppäten. Vad har vi då åstadkommit? undrar Peter som ser en utvecklingspotential i hela kommunen.

På riksplanet är sjukvården en hjärtefråga för Kristdemokraterna. Så också i Älvsbyn och Norrbotten.
– Närsjukvården måste bli bättre. Därför vill vi satsa 800 miljoner kronor för att få fler läkare till landsbygden. Vi utlovar bra arbetsvillkor med konkurrenskraftig lön om de stannar minst 24 månader på orten, exempelvis Älvsbyn, säger Anette Asplund, andranamn på partiets riksdagslista i länet.
Finansieringen ser hon inga problem med.
– I dag kostar stafettläkarna fem miljarder kronor årligen. Det systemet är inte bra. Vi vill dessutom återinföra vårdbiträden. Få fler händer i vård och omsorg. Korta vårdköerna så ingen ska behöva vänta för ett besök hos primärvården. Det ska inte spela någon roll var i landet man bor. Ingen ska behöva dö i väntan på vård.

Peter Lundberg vill förbättra även vårdservicen i byarna.
– Varför inte öppna en mottagning som bemannas av läkare en dag i veckan. Det skulle förenkla vardagen för folket i byarna avsevärt. Bättre att en läkare åker till Vistträsk än 30 bybor till Älvsbyn.

Den föreslagna placeringen av det nya äldreboendet på Västermalmshöjden har inte Kristdemokraterna i Älvsbyn någonting emot.
– Det viktiga är att det byggs. Avståndet är inget bekymmer för dem som ska bo där. Det blir ju ett demensboende. Skillnaden i avstånd, från Fluxen räknat, mellan Tärnstigen och Västermalm är bara 600 meter, påpekar Peter som dock efterlyser en konsekvensanalys innan spaden för det nya bygget sätts i jorden.
– Jag vill först veta vad som händer med det nuvarande boendet på Nyberga? Finns det någon plan? Kommunen kan inte stå med stora tomma fastigheter.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.