”Vi är stolta men vill mer”

08 SEP 2018
Skrivet av :

Tomas Egmark, socialdemokraternas första namn i kommunvalet.

VALSPURT. Socialdemokraterna hoppas på fortsatt förtroende från älvsbyborna även den kommande mandatperioden.
– Vi har, trots begränsad ekonomi, gjort ett bra jobb och skapat framtida möjligheter för Älvsbyn, säger Tomas Egmark, partiets första namn i kommunvalet.
Han påminner om att socialdemokraterna i Älvsbyn under de senaste åren i stort sett infriat sina tidigare löften.
– Vi har sjösatt allt förutom en utomhuspool. Men den frågan utreds av Älvsbyns Fastigheter som i samma veva tittar på vad som bör göras med badhuset.
För Tomas är en god ekonomi grunden för allt.
– Det låter tråkigt men så är verkligheten. För även om ekonomin är god måste vi vara kloka. Det är våra barn och barnbarns samhälle vi bygger.
Älvsbyns kommun är skuldfri. Men det finns inget utrymme att lova guld och gröna skogar. För att öka skatteintäkterna krävs fler invånare och fler företag.
– Vilket är lättare sagt än gjort. Fast vi är på rätt väg och vi är stolta över hur Älvsbyn utvecklas men vill mer…vi är inte nöjda. Här spirar framtidstro och optimism. Kommunens verksamheter är av hög kvalitet och Älvsbyn är en attraktiv plats att leva och bo på. 
Ökad befolkning kräver även nya bostäder.
– 
Vi socialdemokrater har satsat på att få fram attraktiva boendemiljöer och byggt det första flerfamiljshuset på flera decennier samtidigt som vi planerat för flera nya villaområden och möjliggjort infrastrukturinvesteringar, påminner Tomas som har en dröm om att kunna förvandla Nyberga till bostäder för friska äldre när nya demensboendet står klart..
– Typ Fluxen…
Han tillägger:
– Vi behöver också fler bostäder för unga vuxna. Det skulle också kunna bli aktuellt i Nyberga, eller lösas på annat sätt .
I dag finns inga lediga lägenheter i det kommunala bolaget Älvsbyns Fastigheters bestånd.
 
Egmark uttrycker också en stolthet över kommunens näringsliv, som han själv är en del av, och hoppas på en gruvstart i Laver.
– Jag, och vi alla, vet att det finns en oro för hur en gruvstart påverkar miljön och kommunen i övrigt. Den oron ska vi ta på största allvar. Men som kommun måste vi förbereda oss på bästa möjliga sätt och vara förberedda på en snabb utveckling av Älvsbyns kommun. Då menar jag inte bara centralorten utan även Vidsel, Vistträsk och Korsträsk. De delar av kommunen som först blir påverkade.
 
Jämställdhet är en annan viktig fråga för Tomas. Han berömmer också kommunens skolor som rankats till Norrbottens bästa. För honom är det också en självklarhet att hela kommunen ska leva med tillgänglig kommunal service i byarna. Men utmaningarna är många; som ett nytt SÄBO (boende för äldre), ny förskola och nytt badhus.  
– Vi behöver också förbättra lokaltrafiken till byarna från centralorten. Framförallt sommartid.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.