”Tankens kraft är stor men ofta underskattad”

19 SEP 2018
Skrivet av :

Peter Varg använder sig av trolleri och illusioner under sina föreläsningar – Hjärnan behöver också tränas, betonar Peter Varg, illusionist, terapeut och organisationskonsult.
På onsdagskvällen föreläste han inför 200 personer i Forumbiografen på initiativ av Älvsby IF.

FOTO: STERLING NILSSON

Med hjälp av studieförbundet SISU kunde ÄIF bjuda på ett mycket uppskattat arrangemang med temat; mental träning.
– Idén väcktes av Tobias Eklund och vi nappade, berättar Victoria Viklund, ordförande i Älvsby IF.

Initiativet lovordas av Peter Varg.
– ÄIF plöjer fåror. Tar de tag i detta blir föreningen ett föredöme. Annars är intresset för mental träning bland idrottsklubbar i Norrbotten ganska svagt, vilket är synd. Fotbollsspelaren Christiano Ronaldo har tre mentala coacher. Liverpools tränare Jürgen Klopp arbetar kontinuerligt med Life Kinetik som skapar förståelse för hur varje individ uppfattar och processar all den information som omger oss. Även Charlotte Kalla har en egen mental coach.

På elitnivå är alltså den mentala processen oerhört betydelsefull för att nå framgång.

Precis som kroppens övriga muskler behöver även hjärnan träning.

– Tankens kraft är stor men ofta underskattad. Det gäller inte bara inom idrotten utan även i privat- och yrkesliv. Därför känns det kul att Älvsby IF tar denna fråga på allvar. Mental träning har alla nytta av i alla delar av livet.

För den breda allmänheten är Peter Varg mest känd som trollkarl och illusionist.
– Illusioner och trolleritrick är också någonting jag använder under mina föreläsningar för att göra dem roligare. En typ av edutainment eller infotainment.

Victoria Viklund är nöjd med den goda uppslutningen.
– Tack vare SISU kunde vi bjuda på föreläsningen. Jag hoppas att vi sått ett frö.

Blir det någon fortsättning?
– Personligen hoppas jag det. Det vore intressant att arbeta i mindre grupper kring dessa frågor. Mental träning har effekter på så många plan, svarar Victoria.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.