Resa till Jävrebodarnas Fiskecamp och bruksmuseum

06 SEP 2018
Skrivet av :

Den gamla lanthandeln i Jävrebodarna.

Den 12 augusti gjorde PRO Älvsbyn en bussresa till Jävrebodarnas Fiskecamp. Resan var gratis och genomfördes enligt medlemmarnas önskemål.
FOTO: ANITA KARLSSON
En helt fantastisk lunch serverades utomhus. Lunchen bestod av lax, viltskav, grönsaker och potatis som tillagades på muurikka och till detta goda såser.
Vädret var underbart och några testade på att fiska med varierande resultat. För den som inte fick napp fanns att köpa bl a rökt fisk. Omgivningen var naturskön och trivsam och många strosade runt och njöt.
Mycket uppskattat var en guidad tur på bruksmuseet. Ca 60000 olika föremål fanns uppställda och nostalgin flödade. Två kompletta lanthandlar från 1800-1960 fanns också att se. Massor med bruksföremål fanns där bl a en bärräfsa från 1783, gamla lodbössor, många fångstföremal och mycket, mycket mer. Vår eminenta guide var Kjell Persson som byggt upp museet.
I restaurangen var möbler och inredning handgjorda av sälgrot och gedigna stockar, helt fascinerande att se.
Bussresan hem startade kl 15.00. Alla som varit med tyckte det varit en trevlig och lyckad utflykt.
Text: Birgit E Granström

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.