”Renoverad hälsocentral med jourcentral och vårdplatser”

08 SEP 2018
Skrivet av :

Inger Lundberg, Liberalerna Älvsbyn.

VALSPURT: Renovera hälsocentralen, frigör ytor, skapa äldreboenden, jourcentral och vårdplatser med primärvård och läkare även på kvällstid. Förslaget kommer från Liberalerna i Älvsbyn.
– En lysande idé. Hälsocentralen kan förvandlas till en pärla, säger Inger Lundberg, gruppledare och förstanamn för partiet i Älvsbyn.

Jens Sundström, Liberalerna Norrbotten.

Älvsbyn är i dag den enda kommun i Norrbotten som saknar vårdplatser (OBS-platser) i den egna kommunen. I dag tvingas älvsbybor som är i behov av vård till Piteå älvdals sjukhus eller Sunderbyn.
– Men enligt ett beslut i regionfullmäktige ska det finnas vårdplatser och en primärvård som är tillgänglig även på kvällstid i alla kommuner. Precis som i Arjeplog och Arvidsjaur vilket vi länge strävat efter, påpekar Jens Sundström partiets första namn på regionlistan.
”Bygg centralt”
Liberalerna i Älvsbyn har motsatt sig ett nytt äldreboende på Västermalmshöjden.
– Vi vill ha placeringen mer centralt och föreslår Tärnstigen, säger Inger.
Hon tycker också att den nuvarande hälsocentralen kan renoveras och byggas om.
– Då får vi en samlokalisering av tandvård, hälsovård, jourcentral vårdplatser, äldreboende och mycket annat. Det skulle också spara pengar.
Nytänk
Idén anser Jens vara genomförbar.
– Beslutet i regionfullmäktige öppnar upp för nya lösningar. Hälsocentralen i Älvsbyn är i behov av renovering. Någonting måste göras. Arbetsmiljön är inte värdig, betonar han och tycker att Ingers förslag låter som en god idé att slå många flugor i en smäll.
– Receptionen går att flytta ner till entrén för att frigöra ytor. Hälsocentralen har lappats och lagats under så många år att den liknar ett lapptäcke. Det är dags att göra någonting ordentligt. Jag önskar en förutsättningslös diskussion om hur byggnaden kan omvandlas till en fungerande enhet med många funktioner. Vi behöver tänka om och tänka nytt, tycker Inger.
Varnar för skrytbyggen
En nyrenoverad hälsocentral med ovan nämnda funktioer har också andra fördelar, enligt Jens.
– Vårdplatser leder till en större trygghet för både personal och patienter. Jourcentralen kan också hjälpa ambulanspersonalen, tillägger han.
Även om en nyrenoverad hälsocentral blir verklighet behövs fler äldreboenden i Älvsbyn.
– Men med vårt förslag får ett nytt boende plats på Tärnstigen. Då kan kommunen sälja ut de byggnader som i dag står på platsen eller flytta några av dem till Kanis och öppna vandrarhem, tycker Inger.
– Att stå med allt för stora, nya och dyra lokaler är aldrig bra för en kommun. Det bör alla akta sig för, varnar Jens.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.