Avverkning på kyrkogården

26 SEP 2018
Skrivet av :

Flera av de stora björkarna som stoltserat på gamla kyrkogården intill Älvsby kyrka har uppnått sin totala livslängd och några har varit i dåligt skick under en längre tid. Nu tas de ner till förmån för nya träd.

I början av oktober månad kommer ett tiotal björkar vid gamla kyrkogården att avverkas. Träden har uppnått en sådan hög ålder att kyrkogårdspersonalen befarar röta som kan komma att försvaga trädstammen.

-Det är dels en säkerhetsåtgärd, men några av träden vi tar ner står dessutom på gravrätter vilket försvårar både gravsättning och plantering, förklarar Per-Erik Sundkvist, kyrkogårdsansvarig.

Per-Erik Sundkvist, kyrkogårdsansvarig.

Avverkningen kommer inte som någon överraskning för Älvsby församlings personal. Redan i början av 2000-talet framtogs en trädplan för området på kyrkmalmen.

-Kort och gott kan man säga att alla träd inventerades och en plan gjordes för både avverkning och nyplantering, förklarar Sundkvist och berättar vidare att man efter avverkning kommer att plantera in nya björkar där utrymme ges. Mindre träd kommer att få pryda mer begränsade platser.

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.