Tysk man greps inne på provplats Vidsel

08 AUG 2018
Skrivet av :

En tysk man påträffades av väktare den 2 augusti inne på provplats Vidsel, tidigare RFN. Han hade ingen behörighet att befinna sig där. Mannen greps men släpptes efter förhör. Han är dock fortfarande misstänkt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, uppger tidningen Expressen.

Nästan överallt finns skyltar som förbjuder tillträde och fotografering.

– Väktare på det här skyddsobjektet påträffade en man inne på området. När han konfronterades visade det sig att han inte hade någon rätt att befinna sig där, säger Kristoffer Sahlin vid Åklagarkammaren i Luleå till Expressen.

Det finns uppgifter om att mannen skulle ha fotograferat känsliga objekt på området. En uppgift som åklagaren i nuläget inte kan bekräfta.

Utredningen pågår dock fortlöpande och mannen är fortfarande misstänkt för brott mot gällande ordningsföreskrifter.

Provplats Vidsel är, som många älvsbybor redan känner till,  Europas största provområde över land för övningsskjutning och provning av flygburna och landbaserade robotsystem. Här testas bland annat stridsflygplan, luft-, land- och sjöburna robotar och obemannade luftfarkoster.

Vilket syfte mannen hade med sitt intrång framgår inte av uppgifterna. Möjligen var han bara en nyfiken turist. Detta fråntar emellertid honom inte från ansvar.

Den 1 juli skärptes straffet för att ta sig in på skyddsobjekt utan tillstånd. Högsta straffet för obehörigt tillträde till skyddsobjekt har höjts från ett till två års fängelse. För mindre allvarliga brott ska böter eller fängelse i högst sex månader kunna dömas ut.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.