Liberalernas riksdagskandidat besökte hemtjänsten och räddningstjänsten i Älvsbyn

Inger Lundberg, Elisabeth Lindgren, Anne Kotavuopio Jatko, och Margareta Lundberg inne på brandstationen i Älvsbyn.

Räddningstjänst, hemtjänst och jakt. Det och mycket annat stod på schemat när Anne Kotavuopio Jatko, Liberalernas förstanamn på partiets riksdagslista i Norrbotten, kom till Älvsbyn förra veckan.
– Jag har besökt alla kommuner i länet. Älvsbyn är en av de jag kan tänka mig att flytta till, berömde Anne som själv är Jukkasjärvibo.

Liberalernas bilar har inför valet utsmyckats med dessa dekaler.

Anne Kotavuopio Jatko arbetar som enhetschef på ett Äldreboende i Kiruna. Sina rötter har hon i Finland. Anne brinner för äldrefrågor, minoritetsspråk och på fritiden jagar hon gärna. Därför avslutades dagen i Älvsbyn med att Anne medverkade i en utfrågning och information som Svensk Jakt anordnade för lokalpolitiker på Folkhögskolan.

Innan dess blev det besök hos Liberalerna Älvsbyn, Räddningstjänsten och hemtjänsten med Inger Lundberg och Elisabeth Lindgren som ciceroner. Inger är gruppledare och första namn på partiets kommunlista.

– Hemtjänsten i Älvsbyn har nyss gjort en genomgripande omorganisation och flyttat in i nya lokaler i Ugglan. Intressant är att man ökat brukartid genom ett nytt rapporteringssystem vilket minskat behovet av vikarier och skapat större trygghet för brukarna förklarade Inger.

Totalt har mellan 200 och 300 vikarietimmar sparats.
– Ändå har tiden med de boende ökat. Utvecklingen går åt rätt håll men samtidigt är det viktigt att vara lyhörd för hur personalen upplever förändringen, betonade Inger.

Inger, Elisabeth, Anne och Margareta i garaget.

Inför besöket på räddningstjänsten ville Liberalerna ha svar på två frågor:
Hur påverkas Älvsbyn av den föreslagna omorganisationen och en eventuell sammanslagning med Piteå?
Vad säger räddningstjänsten om sommarens skogsbränder?

– Vår räddningstjänst har en bred kompetens. Bredare än på många andra orter. Det beror på att våra deltidsbrandmän har andra yrkeskunskaper. Här finns allt från elektriker, snickare och rörmokare till frisörer, traktorförare och undersköterskor. Kunskaper som kommer väl till nytta i olika sammanhang, berättade Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun.

Fem kvinnor arbetar i dag som deltidsbrandmän i Älvsbyn.
– Men vi ser gärna att de blir fler, förklarade Margareta.

Kring den föreslagna omorganisationen finns en viss oro om hur det påverkar verksamheten i Älvsbyn.

Sommarens hetta och torka ledde till många skogsbränder. En av de större, på Lapmoberget i höjd med Vitberget, bekämpades av räddningstjänsten i Älvsbyn med förstärkningar från Piteå.
– Det var förstås varmt och hett för våra brandmän. Men arbetet gick ju bra, förklarade Margareta.

Det stora antalet bränder har skapat en diskussion om Sveriges beredskap.
– Finland har en annan mer framgångsrik modell som vi kanske borde titta på. Klart är i varje fall att brandflyget behövs, konstaterade Anne Kotavuopio Jatko, som även är Liberalernas andranamn på valsedeln till regionvalet.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.