Fulla hus för Älvsbyns Fastigheter som även övertar campingen på Kanis

Annelie Vinsa, VD Älvsbyns Fastigheter, informerade om läget i det kommunala fastighetsbolaget.

Älvsbyns Fastigheter tar över campingen på Kanis.
– Det kan bli bra, tror Annelie, VD, som också berättade om bolagets övriga utmaningar och möjligheter i samband med den senaste Företagarfrukosten på Polar Hotel.

Foto: Sterling Nilsson
Tidigare har Kaniskrogen stått för bokningar och kontakter med campinggästerna.
– Vi har haft en underentreprenör som gjort ett bra jobb. Men nu har de sagt upp avtalet och då väljer vi att ta över verksamheten. Vi sköter ju redan skidspår och skidbacke. Vi testar därför att köra i egen regi med start redan denna vinter, förklarade Annelie.
Till kommande säsong utökas campingen med tio platser. 95 platser ska bli 105.
– Vi har 78 husvagnsgäster på kölistan, avslöjade Annelie.
Satsningen på vintercampingen har blivit en succé.
– Frågan om hur Kanis ska fortsätta utvecklas är ständigt aktuell. Vi tittar på en närmare samarbete med övriga verksamheter. En idé är att erbjuda rabatterade badkort till campinggästerna så att de kan bada om vädret inte tillåter skidåkning. Likaså kanske bowlinghallen kan erbjuda paketlösningar. Kanske även sporthallen kan nyttjas av våra gäster på förmiddagarna?
Vad beträffar boende så har Älvsbyn en bostadsbrist. Det finns i dag inga vakanser i Älvsbyns Fastigheters bestånd. 200 personer står i bostadskö.
– Vi behöver växa. Men hur mycket ska vi växa? Nyproduktion är dyrt, förklarade Annelie och nämnde ett förslag att göra om Öberga till lägenheter.
En stor del av fastighetsbeståndet har många år på nacken och kräver underhåll.
– Där samarbetar vi med ett stort antal lokala småföretag. Men vi har även internt 30 anställda med bred kompetens och eget byggbolag. Jag har också fått i uppdrag att kolla intresset för ett nytt industrihus.
Älvsbyns Fastigheter har under Annelie Vinsas ledning arbetat mycket med värderingar.
– Det är viktigt för alla att känna sig bekväma. Därför har vi diskuterat en ny gemensam profil, positiva målbilder, delegeringar, flexibilitet och värderingar, med mera…
Deltagarna på Företagarfrukosten fick även lyssna till Lars Loverberg och Anders Wistemar från Dagar i Norr. De berättade om hur man på ett bra, effektivt och intressant sätt kan utveckla spännande samarbeten i företagsvärlden, oavsett bransch.
– Vi förespråkar att yrkesgrupper tar kontakt med varandra oavsett bransch. Det har alla nytta av, menade Anders Wistemar.
Han uttryckte också besvikelse över de vattentäta skotten mellan Norrbotten och Västerbotten
– Börja arbeta mer regionalt.
Hans kollega Lars Loverberg uppmanade småföretag att starta kluster för att kunna vara med i upphandlingar.
– Vi bör bli bättre på att samarbeta.
Frukosten inleddes av Helena Öhlund, kommunalråd, som berättade om satsningarna på Provplats Vidsel, tidigare RFN.
– De har många bokade tester och det är full rusch på basen som fått en ny chef, Stefan Kriegholm, som ersätter Mats Hakkarainen. Stefan bor i Vidsel under veckorna men har sina rötter i Uppland.
Helena summerade också sommaren.
– Vilket väder vi haft.
I stora delar av landet har det inneburit torka för bönderna.
– Men vi ska inte klaga, svarade Berit Hardselius, lantbrukare i Nybyn, på en fråga av Helena som också påminde om ett ministerbesök denna onsdag.
– Landsbygdsminister Lars-Erik Bucht besöker vårt tält mellan 11:20 och 12:00. Han gör också ett besök på Polarbröd.
Helena passade också på att hylla Anna Hedman som blivit världsmästare i flugfiske. Hon tävlar för Piteå men bor i Älvsbyn.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.