Den lyckliga pessimisten kommer till Älvsbyn – gratis föreställning i Lomtjärnsparken

Jan Bylund och Mattias Lundberg.

Succéföreställningen ”Den lyckliga pessimisten” har setts av drygt 30 000 personer. Under onsdagskvällen, den 15 augusti, bjuder komikern Jan Bylund och psykologen Mattias Lundberg på en gratis show i Lomtjärnsparken.
Det är allvar klätt i skämt, berättar Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet. 

Mattias är bördig från Älvsbyn.
Vi har rest landet runt med föreställningen i tre år. Turnén befinner sig på sluttampen. Men innan ”Den lyckliga pessimisten” avslutas ville vi testa om den fungerar på en utomhusscen. Eftersom jag kommer från Älvsbyn så beslutade vi att köra showen i Lomtjärnsparken.

Föreställningen hade premiär i februari 2015.
Ja, när vi startade turnén var Älvsbyn den andra orten vi besökte, och Älvsbyborna ställde upp på oss och fyllde Forumbiografen, så nu vill vi gärna komma tillbaka och bjuda alla som vill komma på en gratis avslutningsföreställning, säger Mattias Lundberg.

Föreställningen har spelats närmare 50 gånger och setts av drygt 30 000 personer landet runt. Den bjuder på en underhållande uppgörelse med alla optimistkonsulter, livscoacher och självhjälpsgurus som påstår att du blir lycklig bara du ”tror på dig själv”, ”satsar 110 procent” och ”tänker positivt”.
-Vi började vår turné i norra Sverige, för där vet vi att man har en mer balanserad inställning till livet. Att det sedan skulle gå så bra hade vi såklart inte räknat med som de pessimister vi är, säger Jan Bylund som är född i Umeå men bosatt i Göteborg sedan en längre tid.

I den humoristiska föreställningen vill Jan Bylund och Mattias Lundberg ge publiken insikt i att livet inte är så enkelt som optimisterna vill få oss att tro, och att det är helt okej.
Det är underhållning men med ett tydligt budskap. Vi vill få människor att skratta och samtidigt lära sig någonting, förklarar Mattias.

”Den lycklige pessimisten” bygger på boken med samma namn.
– Men på scenen kan man vrida till allting ett steg till, säger Mattias som började samarbeta med komikern och programledaren Jan Bylund 2010.
– Då körde vi en föreställning som hette ”Jäkla människa” som handlade om relationer på arbetsplatser.

Mattias Lundberg har också blivit riksbekant genom sin kritiska hållning.
– Jag ifrågasätter hur psykologi används olika sammanhang. Det är inte så seriöst alla gånger.

Gratisföreställningen är möjlig genom att ett antal intressenter ställt upp och finansierat evenemanget som även inkluderar fikaförsäljning och dansuppvisning av föreningen Dansdraget. Sponsorer är:
-ABF
-Framtidsbanken, Sparbanken Nord
-Älvsbyns Kommun
-Stiftelsen Greta
-LiveStage Audio
-Happy Homes Älvsbyn
-Dansdraget, Älvsbyn

Att Lundberg och Bylund nu avslutar turnén med ”Den Lyckliga Pessimisten” beror inte på att de tröttnat på den, eller att intresset minskat. Duon har nämligen ett nytt projekt på gång:

– Ja, vi jobbar för fullt med en ny bok som kommer i maj 2019, och vi kommer att ägna större delen av hösten med att göra den klar, säger Jan Bylund, och Mattias Lundberg fyller på:
– Och det är väl inte omöjligt att vi kommer att göra skojigt av den och då lovar vi att besöka Älvsbyn igen!

18.00 – Evenemanget startar
18.15 – Dansuppvisning av Dansdraget
19.00 – Föreställningen ”Den lycklige pessimisten” startar och pågår i cirka en timme och 40 minuter.
Fika- och bokförsäljning hela kvällen

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.