Storforsen – lite vatten men rekordmånga besökare i reservatet

26 JUL 2018
Skrivet av :

Storforsen brusar och dånar. Den fortsätter att locka och fascinera. Som den gjort i tusentals år.

BILDEXTRA OCH FILM: Storforsen har badat i sol hela sommaren. Det märks på vattenföringen. Den långa torkan har förvandlat Döda fallet till en rännil. Men intill brusar och dånar Storforsen precis som förr. Den fortsätter att fascinera och det vackra vädret bidrar till att besökarna är rekordmånga. 

Många söker sig till Storforsens naturreservat – både för upplevelsen och svalkan. För i lagunerna, mellan klipporna nedström Döda fallet, är badgästerna många. De hoppar, slår volter och bjuder på akrobatik till andra besökares nöje.

Överallt sitter folk och njuter. En del bara av solen och värmen. Andra av den medhavda matsäcken och kaffet. För precis som i övriga Norrbotten råder just nu eldningsförbund i Storforsens naturreservat.

Inne på Turistinformationen finns en världskarta. Där får alla som vill sätta en nål för att markera var de kommer ifrån. De blir fler och fler. Trots att kartan bara varit uppe några veckor är i stort sett alla världsdelar markerade.

Mest oväntat? Ja, det är nog att även besökare från Grönland hittat till Storforsen.

Turistinformatörerna får vara med om en del. Bland annat frågade några tyska herrar om de fick simma i Storforsen. Något som av förklarliga skäl avråddes.

Storforsen lockar, liksom hela reservatet. Länets största turistmagnet fortsätter att trollbinda folk.

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.