Konst och kultur – viktigt för ett starkt samhälle

16 JUL 2018
Skrivet av :

Sedan urminnes tider har konst och kultur varit en viktig del i människans liv. I den målande konstens korridorer hänger verk av Leonardo da Vinci, Anders Zorn, Lavinia Fontana och Marie-Gabrielle Capet, som tillsammans varit med och lämnat viktiga avtryck i historien.

För exakt 40 år sedan grundades Älvsby konstförening. Föreningen har i dagsläget strax under 80 medlemmar, både professionella och hobbykonstnärer, som brinner för ett kulturrikt Älvsbyn.

Ordförande för föreningen är hobbykonstnären Charlotta Karlsson och för henne är konst en viktig del i samhället.

Charlotta Karlsson (t.v). Foto: Sterling Nilsson

Betydelsefull konst

– Kultur i överlag är viktigt. Ett samhälle utan kultur är ett svagt samhälle, betonar hon.

Konst är så mycket mer än en målad tavla som hänger på en vägg. Skulpturer, arkitektur, musik och litteratur är även de olika former utav just konst. För många är konst även ett sätt att kunna uttrycka sina känslor och kunna bearbeta sorg och psykisk ohälsa.

Ljus framtid för föreningen

Förutom att skapa konst och arrangera vernissager delar även föreningen ut stipendier varje år till ungdomar som har bidragit med någon form av konst till samhället. Fjolårets stipendium gick till 17-årige Svjan-Tristan Köppe, som med presenning och liggunderlag skapat en nio meter lång och sex meter bred drake.

– Syftet med föreningen är inte att vi ska samla pengar på hög utan det är något som ska komma konsten till godo. Och det här känner vi är en bra sak.

Hur ser du på framtiden?

– Jag tycker att det ser ganska positivt ut. Många föreningar dör ut när gamla trotjänare försvinner, men det har inte gjort det i den här föreningen. Istället kommer det nya intresserade som tar efter. Vi har ett väldigt gott samarbete med Älvsby Folkhögskola som bland annat lånar ut sitt galleri till våra utställningar. Vi hoppas dock kunna satsa mer på byarna, inte bara centralorten. Exempelvis en delförening i Vidsel skulle vara riktigt roligt.

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.